Twaalf en acht jaar cel geëist tegen schutters Zaans Medisch Centrum

Foto: Flickr / Michael Coghlan

Er is vandaag twaalf jaar cel geëist tegen Giovanni H. (33) en acht jaar tegen diens jongere broer Giliano (24) wegens de schietpartij in en bij het Zaans Medisch Centrum in oktober vorig jaar, die volgde op een schotenwisseling op de Burcht. Bij dat laatste misdrijf waren twee andere mannen betrokken, tegen wie gisteren al straffen van acht en drie jaar werden geëist wegens poging tot doodslag. In alle zaken wordt op 24 juli uitspraak gedaan.

Giovanni H. is de schutter bij het ziekenhuis geweest en de hoogte van de eis is mede gebaseerd op het feit dat het plek van het misdrijf de Eerste Hulp was, waar op dat moment veel doodsbange mensen aanwezig waren. De jongere H. wordt medeplegen ten laste gelegd, omdat hij op de hoogte was van het plan om de gewonde negentienjarige Orkan S. daar om het leven te brengen en de auto bestuurde die het tweetal naar het ZMC bracht. De aanklacht luidt dan ook poging tot moord.

Taxichauffeur aan de dood ontsnapt

Wat nu precies de directe aanleiding was tot de schietpartij op de Burcht is nog steeds niet helder: Giovanni H. zag daar hoe Okan S. een pistool richtte op ene John – geen verdachte in deze zaak – en vervolgens op hemzelf. S. werd op het plein tweemaal in de borst geraakt door Lloyd H. Giovanni H. zou niet gewapend zijn geweest, maar kreeg ter plaatse twee vuurwapens van een onbekend gebleven gulle gever en zette met zijn broer de achtervolging van S. in. De gewonde man was in een taxi naar het ZMC gegaan en toen hij daar uitstapte deden zijn belagers een poging hem om het leven te brengen. De taxichauffeur probeerde hen al pratend tegen te houden, maar tegen hem werd fysiek geweld gebruikt om het schootsveld vrij te maken en hij werd daarbij ook met een vuurwapen bedreigd – de trekker werd zelfs overgehaald, maar het wapen weigerde. Ondertussen probeerde S. de Spoedeisende Hulp binnen te komen, maar uit veiligheidsoverwegingen bleef de toegangsdeur gesloten. Tussen de sluisdeuren werd hij, als een rat in de val, meerdere keren beschoten, totdat de twee meegebrachte vuurwapens leeg waren of weigerden.

Wild West Zaanstad

Volgens het Openbaar Ministerie kwam het geweld voort uit rivaliteit tussen twee groepen uit Zaandam. De twee schutters van de Burcht hebben geen vragen van de politie willen beantwoorden, maar zeiden ter zitting uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Uir camerabeelden blijkt echter dat daarvan geen sprake is geweest. Er is volgens justitie ´met veel afgrijzen, paniek, angst en onrust gereageerd op de koelbloedige acties van de vier verdachten’ . ’In de media werd gesproken over ‘Wild West Zaanstad’. Personeelsleden van het ziekenhuis zijn op de vlucht geslagen en getuigen hebben voor hun leven gevreesd. Na het schieten in het ziekenhuis is de Spoedeisende Hulp uren afgesloten, waardoor patiënten niet konden worden behandeld. De schok was zelfs zo groot dat de gemeente Zaanstad na dit incident heeft besloten om het centrum van Zaanstad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied,’ aldus het Openbaar Ministerie.

 

Reacties