Eisen tot acht jaar voor dubbele schietpartij in Zaandam

Foto: Pixabay

Er is gisteren acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de 27-jarige Lloyd H. voor zijn aandeel in de dubbele schietpartij in Zaandam in oktober vorig jaar, op de Burcht en in het Zaans Medisch Centrum. Hij zou de toen negentienjarige Okan S. uit Zaandam in de binnenstad tweemaal in de borst hebben geschoten, met een kogel die vlak naast het hart het lichaam binnenkwam.

Volgens het Openbaar Ministerie is S. zelf begonnen met schieten en daarvoor kreeg hij voor de rechtbank in Alkmaar een eis van drie jaar aan de broek. Hij was degene die in een taxi naar het ZMC vluchtte, waar hij nogmaals onder vuur genomen werd. De twee broers die daarvan verdacht worden staan vandaag voor de rechter. S. gaf toe dat hij als eerste had geschoten, maar probeerde de ernst daarvan af te zwakken door te spreken van waarschuwingsschoten in de lucht en op de grond: hij zou slechts geprobeerd hebben om een gespannen situatie te sussen. Wat daarvoor de aanleiding was geweest wilde hij niet uitleggen. H. liet weten op de benen van S. te hebben gericht om hem zodoende af te schrikken.

S. vroeg de rechtbank gisteren om een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro, maar de  officier van justitie verklaarde 7000 euro wel genoeg te vinden gezien de dubieuze rol die de jonge Zaandammer zelf in de geruchtmakende zaak heeft gespeeld.

Reacties