‘Combineer werk Thorbeckeweg met impuls Vijfhoekpark’

Foto: Twitter / Out And About

De SP en GroenLinks dienen vanavond een motie in met de alarmerende naam ‘Red het Vijfhoekpark’. De twee fracties vinden de herinrichting van de Thorbeckeweg en omgeving een mooie gelegenheid om ook het park een boost te geven, vooral omdat ze vrezen dat het verkeer sowieso een slechte invloed heeft op de biodiversiteit in het in 2001 door de inwoners van een gevangenis geredde gebied.

Hildr Vogelesang (GroenLinks) en Evert Hartog (SP) vragen de raad om steun voor hun voorstel om het college te verzoeken samen met de provincie en de Metropoolregio Amsterdam onderzoek te doen naar de biodiversiteit in het Vijfhoekpark en om maatregelen te treffen om die soortenrijkdom te vergroten. De provincie liet eerder op vragen van toenmalig Statenlid Anna de Groot (SP) – die toevallig vanavond wordt beëdigd als steunfractielid van haar partij in de gemeenteraad van Zaanstad – al eens weten niets in zo’n natuurstudie te zien. Het park is daarvoor te gewoontjes, zo bleek uit de antwoorden van Geputeerde Staten. De raad stemt vanavond officieel in met de verkeersmaatregelen in Zaandam Zuid.

https://twitter.com/MoniqueAnrochte/status/1126201057800065024

Natuur terug in de stad

Vogelesang en Hartog voorzien dat nog meer verkeer over de Thorbeckeweg – ofwel de N516 – het park geen goed zal doen. Het wordt slechts door een vangrail van de langsrazende voertuigen gescheiden. En dat terwijl parken in stedelijke gebieden belangrijk zijn voor de biodiversiteit en het doel van het Vijfhoekpark juist is om de natuur terug te brengen in de stad door de flora en fauna meer ruimte te geven. Overigens doet Zaanstad momenteel al in het algemeen onderzoek naar de soorten dieren en planten die in de gemeente aanwezig zijn. Daarvoor is de hulp van de bevolking ingeschakeld.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen