Steeds meer plannen voor woningen Westzijde en omgeving

De Behouden Haven anno nu.
De Behouden Haven anno nu.
Foto: Google Street View

De Westzijde ‘verkleurt’ naar een straat met steeds meer woningen, zo blijkt uit een persbericht van de gemeente naar aanleiding van de plannen voor de Behouden Haven. ‘Het aantrekkelijker maken van het gebied sluit aan bij de herinrichting van de Westzijde, bij de woningbouwprojecten op het terrein van de voormalige Ford Garage en aan de Klokbaai en bij de wens van een aantal vastgoedeigenaren langs de Westzijde en Klokbaai om hun panden te verbouwen en woningen te realiseren.’

De omzetting van commercieel vastgoed in woningen lijkt een niet te stoppen tendens, naast het splitsen van grotere huizen in kleinere eenheden. Die grotere woningen blijven echter nodig om niet alle gezinnen het centrum van Zaandam uit te jagen – een gegeven dat in Amsterdam al een feit is. Die gezinnen moeten in de toekomst zorgen voor een blijvende aanwas voor de op de Behouden Haven geplande nieuwe basisschool.

Te weinig capaciteit

Ondanks de centrale ligging hebben de Behouden Haven en omgeving nu niet de door de gemeente gewenste uitstraling. Te stenig, maar wel met door bewoners en winkeliers zeer gewaardeerde parkeerplaatsen. Het college ziet dat er nu ‘meerdere kansen bij elkaar komen’ om van het gebied ‘een aantrekkelijk en levendig woonbuurtje te maken met het centrum en voorzieningen op loopafstand’. De plannen voor de basisschool zijn gemaakt omdat de huidige scholen in Oud West volgens de ramingen zijn niet groot genoeg zijn om plek te blijven bieden aan alle schoolgaande kinderen in het centrumgebied.

Verkeersveiligheid

Een school kan dienen als vliegwiel voor de verdere ontwikkeling van het gebied, in samenhang met het verbeteren van de verkeersveiligheid, een aantrekkelijke openbare ruimte en meer groen. Bovendien is de komst van Fluxus en de huurverlenging van de Bieb in het Verkadegebouw een positieve ontwikkeling. De schoolbesturen, de omwonenden en de ondernemers in het gebied hebben echter zorgen over de verkeersveiligheid bij de school in verband met het laden en lossen van de winkels en over de bereikbaarheid. Met alle betrokkenen wordt nu gewerkt aan een ruimtelijk plan en een voorlopig ontwerp voor de school.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen