Bezwaren Agora en Zaan Primair tegen school Behouden Haven

Foto: Gemeente Zaanstad

De koepels van basisscholen Zaan Primair (openbaar) en Agora (bijzonder onderwijs) zetten grote vraagtekens bij de wenselijkheid van een nieuwe school op de Behouden Haven in Zaandam. Ze vrezen voor de veiligheid van de leerlingen vanwege het vrachtverkeer van en naar het nabijgelegen winkelcentrum.

De schoolbesturen schrijven aan wethouder van Onderwijs Gerard Ram dat in een memo aan de raad ten onrechte de indruk is gewekt dat de gemeente en de scholen het erover eens zijn dat de Behouden Haven een geschikte plek is. ‘Dit klopt niet,’ aldus het schrijven. Integendeel: er zijn vanuit de schoolbesturen ‘sterke bedenkingen over de veilige bereikbaarheid en functionaliteit van een hier te realiseren schoolgebouw’.

‘Belang hele stad voor ogen’

In een reactie schrijft Ram dat hij in tegenstelling tot de besturen niet uitsluitend de belangen van het onderwijs voor ogen heeft, maar ‘het belang van de gehele stad’. Hij hoopt en vertrouwt erop beide te kunnen verenigingen en schrijft dat het aspect van het vrachtverkeer inderdaad nog nader uitgezocht moet worden, om vast te kunnen stellen ‘welke oplossing qua ontwerp en praktische afspraken het meest veilig en haalbaar is’. ‘Indien de raad op 18 april akkoord gaat met het raadsvoorstel voor de Behouden Haven gaat het projectteam waarin de huisvesters van de schoolbesturen zijn vertegenwoordigd hiermee aan de slag.’

De eerstvolgende stap in het traject is volgens de wethouder het ophalen van de ideeën die leven bij de raadsleden en de omwonenden, inclusief de vastgoedeigenaren en winkeliers. Hij wil nog wel in gesprek met Agora en Zaan Primair over de in de toekomst te volgen werkwijze voor een ‘tijdige en goede afstemming’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen