Twaalf appartementen tussen Klokbaai, Behouden Haven en Tuinstraat in Zaandam

Het leegstaande kantoorgebouw aan de Klokbaai.
Het leegstaande kantoorgebouw aan de Klokbaai.
Foto: Google Street View

Het leegstaande kantoorpand aan de Klokbaai 2-2b in Zaandam wordt omgebouwd tot negen appartementen en op het daarachter gelegen braakliggende perceel op de hoek Behouden Haven en Tuinstraat komen nog eens drie appartementen.

Het project is in strijd met het bestemmingsplan, maar het college wil daarvan afwijken om het project mogelijk te maken. Dat past bij de insteek om ter plaatse woningbouw mogelijk te maken na sloop van bedrijfsgebouwen en voorziet in de behoefte aan huizen. Het kantoorpand behoudt grotendeels de huidige hoogte van twee bouwlagen krijgt alleen op de hoek Klokbaai-Behouden Haven een extra verdieping; de nieuwbouw krijgt met drie verdiepingen een derde woonlaag met een kap en wordt 9,2 meter hoog.

Gebouw deels een verdieping hoger

Op de begane grond van het gebouw aan Klokbaai 2-2b is ook de fietsberging voor beide gebouwen gevestigd. Op de eerste verdieping is naast appartementen ruimte voor drie dakterrassen. Op de nieuwe, derde verdieping op de hoek komt een volledig appartement. In het drielaagse nieuw te bouwen appartementengebouw bevat elke bouwlaag een wooneenheid.

De percelen waarop de appartementen gepand zijn liggen aan de kop van een woonstraat op de grens met bedrijvigheid. Het bestaande kantoorpand staat er vanwege de leegstand verloren bij. De verbouwing tot appartementen heeft daarom een positieve uitwerking op de uitstraling van dit deel van de straat.

Parkeren ‘binnen de norm’

Omwonenden zouden zich zorgen kunnen maken over het parkeren, realiseert men zich op het stadhuis: voor de twaalf appartementen worden immers ‘slechts’ vier parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. ‘Dit is echter volgens de toepasselijke parkeernormen en er zijn in de nabije omgeving ruime parkeermogelijkheden,’ is het antwoord daarop. Omwonenden zijn volgens het college bij de planvorming betrokken geweest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen