Airbnb’ers beginnen Amsterdam in te ruilen voor de buren

Foto: PxHere

Airbnb-klanten beginnen Amsterdam te mijden en kiezen steeds vaker voor nabijgelegen gemeenten als Zaanstad, Diemen, Amstelveen en Zeist. Ook andere grote steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag krijgen steeds meer gasten via het platform voor toeristische kamer- en woningverhuur.

Dat stelt topman Dirk Bakker van vastgoedbedrijf Colliers Nederland, dat het uitzocht met gegevens die worden verzameld door AirDNA. Dat is een Amerikaans bedrijf dat dagelijks miljoenen aanbieders bij Airbnb checkt en de leemte opvult die Airbnb zelf laat ontstaan door uiterst summier om te gaan met het verstrekken van bedrijfsinformatie. Dat heeft ook Amsterdam weer eens ervaren: er werd een deal gesloten met Airbnb om de verhuur in de gaten te kunnen houden, maar vervolgens kwam er geen info.

Bakker noemde het businessmodel van Airbnb vandaag op BNR Radio ‘huisjesmelken 2.0’. In de gemeenten rond de hoogdstad groeide het gebruik van Airbnb het afgelopen jaar met 36 procent naar 196.000 overnachtingen. De regels zijn daar vaak minder streng dan in Amsterdam en in Zaanstad ontbreken die zelfs helemaal. De PvdA stelde dat onlangs aan de orde in de gemeenteraad, omdat ze wel beloofd zijn.

Vrijplaats Zaanstad

Sinds 2017 is het college er echter nog niet in geslaagd om een concrete aanpak te ontwikkelen. Daardoor loopt Zaanstad een bedrag aan toeristenbelasting mis dat het miljoen ruim overschrijdt en in sommige delen van de gemeente ontstaat in toenemende mate overlast en irritatie door de toename van het rolkoffertoerisme. Bovendien lijden de hotels en andere logiesaanbieders die hun gasten een toeristentaks van zeven euro per persoon per nacht moeten vragen onder de oneerlijke concurrentie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen