Kloof tussen logiesaanbieders wordt steeds groter

Foto: Pexels

Wethouder Sanna Munnikendam zei het met grote stelligheid tijdens een recente discussie over duurzaam toerisme in de gemeenteraad: bed & breakfasts hebben een vergunning nodig en Airbnb’s niet. Gestoeld op de huidige regelgeving in Zaanstad is dat een feit, maar het is een keuze. Zo gaat Amsterdam onderzoeken of ook voor de officieuze logiesverstrekkers inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht kan worden gesteld en inventariseert Eindhoven de aanbieders in die gemeente.

Wethouder Laurens Ivens hield in de hoofdstad lang vol dat een KvK-registratie volgens Europese privacyregels niet mogelijk was, maar in Barcelona gebeurt het al en Spanje valt onder dezelfde wetgeving. In de Catelaanse hoofdstad is Airbnb verplicht de KvK-nummers bij de advertenties op de website te zetten. Zo kunnen ook de gemeente en de fiscus de verhuurders in de gaten houden. Dat zet een rem op de wildgroei aan kamerverhuur door particulieren, die soms BTW en inkomstenbelasting en altijd toeristenbelasting moeten gaan afdragen en daarmee hun verdiensten zien kelderen.

Ongelijk speelveld

Sinds jaar en dag klagen geregistreerde aanbieders van bedden over het ongelijke speelveld dat is ontstaan door platforms als Airbnb. Zaanstad werkt inmiddels aan regulering, maar een concreet plan is er nog niet. Nu is het zo dat inwoners die een bed & breakfast willen beginnen aan allerlei voorschriften moeten voldoen (zo moet de accommodatie inpandig worden gerealiseerd en aan alle eisen van de brandweer voldoen) en moet parkeerruimte worden ‘afgekocht’: twee kamers voor in totaal vier personen kosten ruim 4000 euro aan parkeercompensatie. Bovendien moet er een deugdelijke administratie worden gevoerd en belasting worden afgedragen. Een Airbnb’er schrijft zichzelf in op de website en het feest kan beginnen.

Zeven euro

Met de verhoging van de toeristenbelasting naar zeven euro per persoon per nacht is dat in Zaanstad extra wrang: hoteliers zien gasten afhaken en ook een inwoner die een goedkope overnachtingsmogelijkheid aanbiedt voor fietstoeristen trok al aan de bel: met de toeristentaks bovenop de kamerprijs is Zaanstad niet interessant meer. Eigenaren van bed & breakfasts kunnen kiezen uit twee onaantrekkelijke alternatieven: de kamerprijs handhaven en zelf de verhoging van de heffing maar ophoesten of de prijs verhogen en de bezettingsgraad zien kelderen. De meeste Airbnb-aanbieders hebben die problemen niet: zij opereren onder de radar.

Eindhoven

De gemeente Eindhoven startte vorig jaar een onderzoek om in kaart te brengen welke accommodaties voor een kort verblijf te huur worden aangeboden en of daarover toeristenbelasting verschuldigd is. Verhuurders die deze gemeentelijke taks verschuldigd waren worden met terugwerkende kracht aangeslagen – en dat kan behoorlijk in de papieren gaan lopen. Eindhoven kende de afgelopen jaren een toeristentaks van 3,50 euro per persoon per jaar. Dat betekent dat een huiseigenaar die bijvoorbeeld vier jaar lang een ruimte 150 nachten per jaar aan gemiddeld twee personen verhuurde een naheffingsaanslag tegemoet kan zien van 4200 euro.

In Eindhoven betaalde vrijwel geen enkele platformverhuurder belasting en dat zal in Zaanstad niet anders zijn. Een steekproef van de VVD bevestigde dit vermoeden al in 2017, maar sindsdien is er op dat vlak weinig tot niets gebeurd. Nu de officiele logiesaanbieders de noodklok luiden, wordt het tijd om ook hier eens te kijken naar de oneerlijke concurrentie die er lachend met de poet vandoor gaat.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen