Voor Vrienden op de Fiets is de toeristentaks de nekslag

Foto: Pixabay

Een Zaanse logiesaanbieder van Vrienden op de Fiets heeft een noodkreet aan de gemeenteraad gestuurd omdat vanwege de toeristenbelasting van zeven euro per nacht de gasten afhaken. Vrienden op de Fiets is voor mensen met een klein budget die fietsend, wandelend of in een kano op vakantie gaan en geen grote bedragen kunnen uitgeven voor overnachtingen.

De briefschrijver begon vorig jaar. Als timmerman maakte hij zelf ‘een mooi Zaans tuinhuis, zoals op de Zaanse Schans’ en dat werd verhuurd voor negentien euro inclusief ontbijt plus drie euro toeristentaks – een totaalbedrag van 22 euro per nacht. Vrienden op de Fiets heeft nu voor de leden een verhoging voor het verblijf met 3,50 euro per nacht ingevoerd, maar daar komt de verhoogde toeristenbelasting in Zaanstad nog bovenop zodat de rekening nu opeens 29,50 euro bedraagt. En mensen afhaken: dan maar naar Uitgeest of Purmerend, zo blijkt uit de hartenkreet.

Uitzondering?

Kunt u voor de Vrienden op de Fiets geen uitzondering maken?’ vraagt de schrijver de gemeenteraadsleden. ‘Ik vind het voor de toeristen op de fiets heel erg jammer, maar voor mezelf ook, al hield ik er bijna niets van over. Ik deed het voor een praatje.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen