Steeds meer Airbnb-adressen; circa de helft hele huizen

Foto: Pixabay

Het aanbod van particuliere kamers en hele woningen voor toeristen zit in Zaanstad nog steeds in de lift. Zo rond de helft van de aangeboden accommodaties betreft complete huizen en de gemiddelde prijs daarvoor bedraagt 122,65 euro per nacht. Kamers ‘gaan’ voor gemiddeld 61,88 euro en daar komen in beide gevallen aan het einde van het verblijf nog schoonmaakkosten bovenop: gemiddeld 30,22 euro.

Het zijn zo maar wat feiten uit het onderzoek Airbnb in Noord-Holland van de provincie. Airbnb deelt eigen gegevens alleen met een aantal grote steden als Barcelona, Londen en in mindere mate ook Amsterdam. Onderzoeksbureau BeFormation heeft daarom gebruik gemaakt van webscraping. Met deze techniek wordt publiek beschikbare informatie van internet verzameld en slim gecombineerd. Het is het tweede onderzoek van het bureau, dat ook 2017 al in beeld bracht.

BeFormation zich onder andere gebaseerd op het aantal advertenties en recensies. De cijfers in de rapportage zijn enkel gebaseerd op de advertenties waarvan met hoge zekerheid de gemeente kon worden vastgesteld. Het gaat dus om minimale aantallen, het daadwerkelijke aantal advertenties kan hoger zijn dan het berekende aantal. Het is echter uitgesloten dat het om minder advertenties gaat.

Begin december 2018 zijn er 22.620 advertenties verzameld van Airbnb in Noord-Holland. Meer dan 71 procent daarvan bevindt zich in Amsterdam. In Noord-Holland met daarbij Lelystad en Almere als onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam werden er 22.831 advertenties aangeboden door 18.752 verschillende aanbieders. Van de 22.865 advertenties waren er 20.051 (88 procent) tenminste eenmaal verhuurd, afgaande op het feit dat deze minimaal één recensie hebben ontvangen. Het plaatsen van een recensie bij een advertentie is alleen mogelijk na een verblijf via Airbnb.

Toeristen geven jaarlijks 8,5 miljard euro uit in Noord-Holland en de sector is daarmee een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid. Gemeenten en ondernemers willen accommodaties die aansluiten bij de veranderende wens van de moderne toerist. Ondanks de geslotenheid van Airbnb hebben gemeenten behoefte aan inzicht in het aanbod via Airbnb, om daar hun beleid op te kunnen afstemmen. In Zaanstad is dat nog steeds in de maak.

Reacties