Geen sprake van ‘openbaarmaking’ namen bezwaarmakers moskee

Gezellige drukte bij het slaan van de eerste paal.
Gezellige drukte bij het slaan van de eerste paal.
Foto: Twitter / Abdelhak Belkasmi

De ‘openbaarmaking’ van de namen en adressen van bezwaarmakers tegen de bouw van de moskee in Assendelft bestond eruit dat de beslissing die over de tegenwerpingen is genomen verzonden is naar zowel de indiener van het bezwaarschrift als naar de vergunninghouder, in dit geval het moskeebestuur. Net als altijd en zoals de wet voorschrijft. Dat antwoordt het college op vragen van PVV-voorman Peter van Haasen.

Op Twitter en andere sociale media was al snel sprake van het ‘monddood maken’ van tegenstanders van de islam van ‘intimidatietechnieken’ doordat als gevolg van het handelen van Zaanstad gegevens van bezwaarmakers ‘op straat’ zouden liggen. Van Haasens suggestie dat de betrokken inwoners politiebescherming op prijs zouden stellen leidde bovendien al snel tot de conclusie dat ze bedreigd worden en zelfs dat levens gevaar zouden lopen. Het college laat echter weten geen enkel signaal van bedreiging te hebben ontvangen.

Op elk moment dat er aanwijzingen zijn dat de veiligheid van inwoners wordt bedreigd, kunnen de betrokkenen zich melden bij de politie of de gemeente. Elke vorm van bedreiging wordt zowel door de politie als door de gemeente serieus genomen. Zodra daar aanleiding toe is, worden acties afgestemd tussen gemeente, politie en betrokkenen. Het type acties is afhankelijk van het type bedreiging,’ aldus het college in het antwoord op de schriftelijke vragen.

Bezwaarschriften in dossiers

De in totaal 62 bezwaarschriften die zijn binnengekomen zijn op de gangbare wijze behandeld en niet ‘door de shredder’ gegaan, zoals de POV suggereerde. De bezwaarmakers hebben tijdens de hoorzitting hun bezwaarschriften toegelicht aan de externe hoorcommissie die vervolgens een advies heeft afgegeven aan het college. Het college heeft dat advies overgenomen. De bezwaarschriften zitten nu in de dossiers.

Eerste paal

Dat de stichting Ar-Rahma – Kleurrijk Saendelft gisteren al de eerste paal sloeg terwijl de bezwaarprocedure rond de bouw vande moskee nog niet is afgerond, doet ze op eigen risico totdat de vergunning onherroepelijk is. Bezwaarmakers kunnen nog beroep en hoger beroep aantekenen tegen de beslissing die de gemeente heeft genomen. De stichting wordt wat informatie vanuit het stadhuis betreft ook niet voorgetrokken: ‘Dit is niet mogelijk,’ schrijft het college gedecideerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen