Provincie in beroep tegen wonen boven tunnelbak Assendelft

Ongeveer op deze plek moet de tunnel de Dorpsstraat kruisen.
Ongeveer op deze plek moet de tunnel de Dorpsstraat kruisen.
Foto: Google Street View

De provincie heeft bezwaar aangetekend tegen de door Zaanstad verleende vergunning voor een functiewijzing van ‘bedrijf’ naar ‘wonen’ voor de Dorpsstraat 681A in Assendelft, boven de geplande tunnel in de weg die in de toekomst de A8 en de A9 moet verbinden. Zaanstad wilde die aanvraag afwijzen maar volgde de verkeerde procedure, waardoor de termijn overschreden werd. Dan moet een vergunning van rechtswege worden verleend.

De aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de functiewijziging kwam op 13 juni vorig jaar binnen en besloten werd om die te behandelen volgens de uitgebreide procedure, waarvoor een termijn van 26 weken geldt. Vanwege de mogelijke toekomstige verbinding A8-A9 werd de provincie om een zienswijze gevraagd. Middenin dit traject bleek echter dat in dit geval de ‘kruimelgevallenregeling’ van toepassing was en dat de reguliere voorbereidingsprocedure had moeten worden gevolgd. Die kent een beslistermijn van acht weken, die inmiddels verstreken was.

Nog geen advies

Omdat de provincie de verleende vergunning heeft aangevochten is die nog niet onherroepelijk en is er inmiddels een hoorzitting met alle belanghebbenden geweest. Het bezwaarschrift noopt Zaanstad om het besluit volledig te heroverwegen en een nieuw besluit te nemen. Het advies van de bezwaarcommissie hierover is nog niet binnen en het kan dus nog beide kanten op: de vergunning blijft in stand of wordt herroepen. Ondertussen is de provincie in gesprek met de eigenaar van het perceel over het toekomstige eigendom, antwoordt het college op vragen van de VVD.

Er is volgens die antwoorden geen omgevingsvergunning voor de bouw van woningen aangevraagd. ‘Op de locatie rust nog een oude bouwtitel om er een bedrijfspand op te bouwen. Deze is echter, op de fundering na, niet voltooid.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen