Woningbouw mogelijk naast vervallen dubbel wevershuis in Assendelft

Foto: Google Street View

Er is van rechtswege een vergunning verleend voor de bestemmingswijziging van Dorpsstraat 681 in Assendelft van bedrijf naar wonen. Het gaat om een bijzonder dubbel houten woonhuis dat al in zijn huidige vorm voorkomt op een kaart uit 1828 en het naastgelegen terrein, dat nu dienst doet als opslag.

Dat de omgevingsvergunning van rechtswege is verleend betekent dat de gemeente de termijn waarop de knoop moet worden doorgehakt heeft overschreden. Afgelopen juli werd de ‘beslistermijn omgevingsvergunning reguliere voorbereidingsprocedure’ nog verlengd. Belanghebbenden hebben nu tot 16 januari de tijd om bezwaar te maken tegen de verleende vergunning.

Achttiende eeuws

Het vervallen houten huis dat schuilgaat achter het groen is in aanleg waarschijnlijk achttiende eeuws. Het zou aan de oostzijde eens een aangekapt gedeelte hebben gehad dat als weefschuur werd gebruikt, maar dat is gesloopt. Aan de slootkant staat nog het toilethuisje aan de waterkant.

De plek is ook bijzonder, want al tientallen jaren is het perceel aan de Dorpsstraat 681 samen met enkele andere in beeld voor een tunnelbak in de verbinding A8-A9.  Rijkswaterstaat kocht de grond en de woningen met de huisnummers 668-678 en 681daarvoor eind jaren 50 aan, maar vervolgens werd het stil tot afgelopen jaar de provincie koos voor de Golfbaanvariant om de beide snelwegen aan elkaar te knopen. Gezien de oppositie van onder andere Unesco is nog steeds niets zeker wat de verbinding betreft, maar de tunnelbak is wel weer dichterbij gekomen.

De Golfbaanvariant is de rechte, oranje wegverbinding.

Gevolgen

Dat er nu een woonbestemming is gevraagd en verkregen betekent waarschijnlijk dat er plannen zijn om het woonhuis op te knappen dan wel te slopen voor nieuwbouw en om woningbouw mogelijk te maken op het naastgelegen terrein. En wat dat dan weer betekent voor de door de bewoners gevreesde bouw van de tunnelbak die al zo lang boven de markt hangt, moet de toekomst leren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen