Landschapsplan A8-A9 in de maak om Unesco over de streep te trekken

Foto: Pixabay

Gedeputeerde Staten gaan in overleg met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Infrastructuur en Waterstaat een landschapsplan maken om de verbinding tussen de A8 en de A9 zo goed mogelijk in te passen in de Stelling van Amsterdam. Een besluit over het tracé moet deze zomer vallen.

Op dit moment zijn de varianten Nul-plus tussen Krommenie en Assendelft, de weg over de golfbaan en het Heemskerkalternatief nog in beeld. De eerste verbinding leek vorig jaar te zijn afgeserveerd, maar dook later toch weer op. Het Golfbaanalternatief biedt de beste kansen om de weg zonder al te grote schade in het Unesco-werelderfgoed aan te leggen en is bovendien zo’n 200 miljoen euro goedkoper dan de Heemskerkvariant. In beide gevallen zijn met name de bewoners van de Broekpolder de klos.

Zaanstad is voorstander van het Golfbaantraject, in tegenstelling tot Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. De gemeenteraden van de eerste twee hebben moties aangenomen die het Golfbaanalternatief uitsluiten; de politiek in Zaanstad sluit de Nul-pusvariant juist juist uit.

Gevolgen voor Assendelft

Vooral Assendelvers zullen de gevolgen van de Heemskerk- en Golfbaanvarianten voelen. In beide gevallen wordt een weg aangelegd met een tunnel onder de Dorpsstraat en bij Saendelft zijn op- en afritten naar de nieuwe verbindingsweg gepland. Die zijn ingetekend ten zuiden van Saendelft, in het westelijke deel van de geplande wijk De Overhoeken.Daar meten zo’n 150 nieuwe woningen komen, maar dat aantal zal door de aanleg van de op- en afritten verminderd moeten worden.

Behoud en herstel

De provincie streeft ernaar de Stelling zo goed mogelijk behouden en op verschillende plekken zelfs te herstellen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het in ere herstellen van de inundatiekeringen en van het verloren gegane deel van de Groenedijk bij Assendelft.

De Kil

De International Council on Monuments and Sites (Icomos), de officiële adviseur van Unesco voor zaken betreffende het Werelderfgoed, is voorstander van het verbreden van de waterloop De Kil en de ontwikkeling van ecologisch landbouwbeheer in het omringende gebied, met een hogere grondwaterstand en meer soortendiversiteit. Rond het begin van de jaartelling liep in het gebied waar nu het Fort bij Veldhuis staat een zijarm van de Rijn: het Oer-IJ. Een restant daarvan is De Kil, een watergang op de grens van Assendelft in het oosten en Beverwijk en Heemskerk in het westen.

Het gebied is nu een open polderlandschap en een paradijs voor weidevogels. In het voorjaar broeden hier vogels, zoals de grutto en de tureluur. De oevers van waterloop De Kil zijn een aantrekkelijk leefgebied voor kikkers, padden en salamanders. Ook leven er kleine zoogdieren, zoals de waterspitsmuis.

Besluitvorming

Voorafgaand aan het besluit over het voorkeursalternatief voor de verbinding A8-A9 wordt advies gevraagd aan de stuurgroep Verbinding A8-A9. Het besluit wordt vervolgens voorgelegd aan Provinciale Staten. De provincie en het ministerie van OCW nemen in 2019 een besluit over het landschapsplan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen