Brief over moskee op verkeerd papier: ultiem gevalletje ‘Murphy’

Foto: PxHere

Een brief van de buurtwerkgroep die de bouw van de moskee in Assendelft begeleidt houdt de gemoederen bezig: hij blijkt per ongeluk op papier van de gemeente Zaanstad te zijn gedrukt. De PVV maakt zich boos omdat hij ongevraagd bij bewoners van Saendelft Oost en de Vaartdijk in de bus was gegooid, ook bij bezwaarmakers tegen de komst van de moskee.

De omstreden bouw van het islamische cultureel centrum annex gebedshuis groeit zo langzamerhand uit tot een klassieker wat betreft de Wet van Murphy: ‘Anything that can go wrong, will go wrong’ ofwel ‘Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan’. Alleen al in de recente geschiedenis was er sprake van foutieve kadastrale nummers in de publicaties van de verleende bouwvergunning, werd die vergunning bovendien een week te laat gepubliceerd waardoor veel bezwaarmakers de termijn overschreden en waren volgens de PVV de namen van de bezwaarmakers vindbaar voor mensen die daar belang in stellen. Voor complotdenkers een rijtje dat bijna te mooi is om waar te zijn. En nu dus die brief.

Dat de namen van de bezwaarmakers tegen de moskee ‘op straat liggen’ en dat die zich daardoor bedreigd voelen werd al snel een massaal gedeelde boodschap op Twitter, vooral nadat de website GeenStijl er met gevoel voor de onderbuik vol op dook. Het ‘gevoel van onveiligheid’ en ‘angst voor bedreigingen’ uit de eerste publicaties werd in no time ‘bezwaarmakers bedreigd’, hoewel daar helemaal geen sprake van is geweest. Het is de Twitter-realiteit tegenover de echte wereld. Waarin je wilt leven is tegenwoordig een keuze.

Het was opnieuw de PVV die op Twitter de zaak rond de brief aanzwengelde en de reacties bleven niet uit. Morgen gaat de eerste paal de grond in in Assendelft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen