Vragen PVV over veiligheid bezwaarmakers tegen moskee

Foto: Facebook / Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft

De PVV toont zich bezorgd over de veiligheid van inwoners die bezwaar hebben gemaakt tegen de bouw van de moskee in Saendelft, omdat de gemeente hun namen en adressen openbaar zou hebben gemaakt. Onder de 62 bezwaarmakers is daardoor ‘grote onrust’ ontstaan, meldt fractievoorzitter Peter van Haasen in schriftelijke vragen over de kwestie, waarin hij onder meer van het college wil weten of dat bereid is om extra politietoezicht in Assendelft ter beschikking te stellen om het veiligheidsgevoel te vergroten.

De bezwaarprocedure voor de moskee verliep niet vlekkeloos: door onduidelijkheid over de begin- en einddatum van de procedure bleek de meerderheid van de bezwaren enkele dagen te laat te zijn ingeleverd bij de gemeente. Er werd daarna een speciale hoorzitting gehouden op 13 februari, zodat de bezwaarmakers hun bezwaar en de reden van de late inlevering konden toelichten. Daar kwamen maar weinig mensen op af, volgens de PVV door de late bekendmaking van de bijeenkomst en doordat mensen zich daar niet durfden te vertonen omdat er in 2015 ‘na een onprettig verlopen inloopavond in Assendelft’ bedreigingen waren geuit.

Privacy

De openbaarmaking van de namen is volgens de PVV extra wrang omdat op de verkoopovereenkomst tussen de gemeente Zaanstad en stichting Ar-Rahma Kleurrijk voor de grond in Saendelft die de fractie op haar verzoek te zien kreeg alle namen van bestuurders waren weggelakt. ‘Wij van de PVV Zaanstad wilden onder andere de vele wisselingen in het bestuur controleren. Dit was om privacyredenen niet mogelijk, terwijl de namen gewoon in te zien bleken te zijn via de Kamer van Koophandel,’ schrijft Van Haasen nu.

Eerste paal

Concreet wil de PVV nu weten waarom de namen en adressen van de bezwaarmakers openbaar gemaakt zijn terwijl die van de moskeebestuurders wel ‘beschermd’ werden en wat er gedaan gaat worden om het gevoel van onveiligheid bij de betrokken bezwaarmakers weg te nemen. Daarnaast vraagt hij om een verklaring voor het gegeven dat de stichting Ar-Rahma een uitnodiging stuurt ‘voor het slaan van de eerste paal van de moskee voordat de bezwaarprocedure was afgerond’. Is hier sprake van een voorkeursbehandeling waarbij deze stichting eerder informatie van de gemeente Zaanstad ontvangt dan andere, zo wil hij weten.

Volgens Van Haasen zijn de 62 ingediende bezwaarschriften overigens inmiddels ‘zomaar in de shredder gegooid’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen