Onderbezetting brandweer – voorlopig – halt toegeroepen

De kazerne aan de Botenmakersstraat.
De kazerne aan de Botenmakersstraat.
Foto: Google Street View

De Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland verwacht dit jaar verschoond te blijven van onderbezetting bij de vrijwillige brandweer, nu intensieve werving er toe heeft geleid dat alle gaten zijn opgevuld. Ook de post aan de Botenmakersstraat, due de lastigste van allemaal bleek, komt weer op sterkte.

In het eerste kwartaal van vorig jaar was die situatie nog een stuk zorgelijker. Inmiddels zijn vanuit de Jeugdbrandweer vier vrijwilligers ingestroomd bij de grote jongens, wat mogelijk is wanneer ze achttien jaar worden. Een gerichte wervingsactie met onder meer de deur-tot-deur verspreiding van flyers in de omgeving van de Botenmakersstraat werden drie mannen en twee vrouwen op die de selectie doorstonden en nu de opleiding tot ‘manschap’ volgen.

https://twitter.com/go_kidszaanland/status/1114041349270069248

In de werving voor de post aan de Zaandamse Botenmakersstraat is het gelukt om een diverse groep mensen aan te nemen, schrijft burgemeester Jan Hamming, verantwoordelijk voor Openbare Orde en Veiligheid aan de gemeenteraad. ‘Diversiteit heeft sinds enige tijd een prominente plek binnen het aannamebeleid van de veiligheidsregio in het algemeen en bij de brandweer in het bijzonder.

Meer vrouwen en migranten

De komende jaren wordt er werk van gemaakt om meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond aan te trekken en voor het werk te behouden. ‘Voor de toekomst geldt dat het vinden en binden van voldoende vrijwilligers die 24 /7 beschikbaar zijn een grotere opgave zal worden. Dit is ook een landelijke trend,’ aldus Hamming.

Wie belangstelling heeft voor het werk van de vrijwillige brandweer en overweegt er eens een kijkje te nemen: meer informatie vindt u hier.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen