Camperplaats station Zaandijk krijgt een officieel karakter

Still uit de video van 'Leven in een camper'.
Still uit de video van 'Leven in een camper'.
Foto: YouTube

De gemeente is bezig met een aanwijsbesluit voor de officieuze camperplaats op het P+R terrein van station Zaandijk Zaanse Schans, waardoor die een officieel karakter krijgt. Dat betekent echter niet dat er automatisch ook de gebruikelijke faciliteiten komen, gezien de grootse plannen voor het gebied rond het station.

Op dit moment worden de campers gedoogd – ook als erin overnacht wordt. Van de gebruikers wordt dat verwacht dat ze hun chemisch toilet legen bij het tankstation aan de Fortuinweg. Of de gemeente na de inwerkingtreding van de officiële status kosten in rekening gaat brengen – voor de enige faciliteit tot nu toe in Wormerveer moet 7,50 euro per nacht worden afgerekend – wordt nog onderzocht: ’Hierbij houdt het college rekening met wettelijke verplichtingen en het feit dat het een ontwikkelgebied is, alsmede het feit dat het ontbreekt aan faciliteiten.’

Gevolg van klachten

Eigenlijk is de camperplaats in Koog aan de Zaan uitsluitend bedoeld om daar te parkeren bij een bezoek aan bijvoorbeeld de Zaanse Schans. Overnachten wordt gedoogd zolang er geen overlast ontstaat en van die mogelijkheid wordt grif gebruikgemaakt. Op vragen van raadslid Perry van der Velden namens de Partij voor Ouderen en Veiligheid antwoordt het college dat de camperplaats er in 2017 kwam naar aanleiding van klachten over geparkeerde kampeerwagens in de wijken rondom de Zaanse Schans en het lozen van een chemisch toilet op straat.

Straattoezicht handhaaft er met name op zwerfafval. Er komen ‘incidenteel’ meldingen over het terrein binnen, maar ‘gezien de gedoogsituatie wordt, zolang er geen overlast is, op die meldingen geen handhaving ingeschakeld en worden ze ook niet geregistreerd’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen