‘Plasticwerf’ Zaankanters Edwin en Liesbeth ter Velde in Hoorn

Een fluitschip van de VOC.
Een fluitschip van de VOC.
Foto: Wikipedia / Ets van Wenzel Hollar uit 1647.

De Zaankanters Edwin en Liesbeth ter Velde verlaten het Hembrugterrein en gaan hun scheepswerf waar uiteindelijk een VOC-fluitschip uit afvalplastic moet worden gebouwd opzetten in Hoorn. Het echtpaar dat internationaal bekend werd door hun reis met een zero waste, eveneens uit afvalplastic gebouwde zonnewagen over de Zuidpool vertelde dat volgens het Noordhollands Dagblad gisteren op een symposium in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

In de werkhaven bij de Schelphoek in het voormalige bolwerk van de Verenigde Oost-Indische Compagnie komen later dit jaar drijvende paviljoens waar ook de Solar Voyager van hun expeditie Clean2Antarctica een plek krijgt. Op de scheepswerf wordt begonnen met de bouw van een relatief kleine historische boot om daarna via steeds grotere projecten uit de komen bij een fluitschip op ware grootte, gemaakt van planken uit afvalplastic. Ook komt er een touwslagerij waar bezoekers hun eigen plasticoverschot kunnen verwerken tot bijvoorbeeld een springtouw.

Dat de werf naar Hoorn gaat is volgens de Ter Veldes te danken aan het doortastende optreden van die gemeente, waardoor andere gegadigden als Amsterdam – en Zaanstad? – het nakijken hebben. Ook het nog vage plan om de ‘plasticwerf’ te laten aanhaken bij de totstandkoming van een historische scheepswerf in Zaandam is hiermee van de baan.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen