Schaarse parkeerrruimte Wormerveer onderwerp hoorzitting

Een fel bevochten stukje Wormerveer, met rechts het Aldi-filiaal.
Een fel bevochten stukje Wormerveer, met rechts het Aldi-filiaal.
Foto: Google Street View

Parkeren is bijna overal een heikel punt en Wormerveer is wat dat betreft geen uitzondering. Nu er eindelijk een blauwe zone is aangebracht aan de noordkant van de Marktstraat zijn winkelende bezoekers blij: eindelijk eens plek. Maar dinsdag 12 maart buigt de externe hoor- en adviescommissie van Zaanstad zich om 17:45 uur over bezwaren die tegen die uitbreiding zijn ingediend.

De blauwe zone kwam er nadat het Aldi-filiaal in Wormerveer aankondigde de zaak te zullen sluiten vanwege de vele langparkeerders op het kleine terreintje pal voor de deur van de supermarkt: haast nooit ruimte voor klanten en die bleven dan ook massaal weg. De discounter had per 1 maart dit jaar de huur van het winkelpand opgezegd, maar besloot het nog een jaar langer te proberen nadat de gemeente beloofde langparkeren voor de deur onmogelijk te maken met een blauwe zone waar mensen ongestraft maximaal twee uur kunnen staan.

Marktplein

Verwacht wordt nu dat medewerkers van het hoofdkantoor van Parteon, dat ook naast het parkeerterreintje gevestigd is, nu zullen verkassen naar het iets verderop gelegen Marktplein, dat echter op woensdagen dicht is vanwege de weekmarkt en waar ook nog wel eens evenementen zoals de kermis zijn. Bovendien is dat met name voor de omliggende winkels bedoeld en niet voor bewoners of werknemers van verderweg gelegen bedrijven, zodat ook daar een capaciteitsprobleem zou kunnen ontstaan.

Uitbreidende olievlek

Bewoners van de omliggende straten zijn dan ook niet allemaal even blij met de vergrote blauwe zone in de Marktstraat: bewoners van de Marktstraat, Kerkstraat, Krommenieërweg en Zaanweg spreken van een ‘verschrikkelijke parkeersituatie’. Ook de bewoners van de ten zuiden van de Markstraat gelegen straten ondervinden nu al overlast van winkelend publiek en werkenden die er hun auto’s neerzetten. Zij vrezen dat het plaatsgebrek nog nijpender wordt als de twaalf appartementen in het voormalige pand van ABN Amro aan de Zaanweg in gebruik genomen worden: daar zijn slechts vijf parkeerplekken op het eigen terrein ingetekend.

Welke bezwaren er op 12 maart precies naar voren zullen worden gebracht is nog niet duidelijk. Dat blijkt das tijdens de zitting van de commissie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen