Bloemenlint van Poelenburg tot in Krommenie

Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft een bollenlint aangelegd dat van zuid naar noord door de stad loopt, via de Poelenburcht langs de Twiskeweg, De Weer, de Vermiljoenweg en de rotonde gaat de route naar de Rosariumlaan om te eindigen in het Agathepark in Krommenie. Ook in een aantal parken staan de komende weken veel voorjaarsbloemen in bloei.

Er is echter altijd baas boven baas: Haarlem gaat maar liefst 40.000 vierkante meter bermen bestrooien met bloemzaad om de teruggang van bijen, vlinders en insecten een halt toe te roepen. Van de bermen die worden ingezaaid moet eerst zoveel mogelijk de voedselrijke toplaag worden verwijderd om te voorkomen dat onkruid te hard groeit en de bloemen overwoekert. Vervolgens wordt het onderliggende zandbed aangevuld met zand of voedselarme grond. Daarna worden de bermen ingezaaid met één-, twee- en meerjarig bloemzaad.

Bio steps en inventarisatie flora en fauna

Zaanstad heeft plannen voor zogenoemde bio steps: ‘eilandjes’ in bestaand groen waar bloemen en struiken worden aangeplant die het leven voor insecten als wilde bijen en vlinders veraangenamen en de biodiversiteit vergroten. Om de bestaande diversiteit in de plaatselijke flora en fauna in beeld te brengen roept de gemeente de hulp van Zaankanters met kennis van planten, vlinders of bijen in. Op woensdag 6 maart is in Zaandijk een bijeenkomst waarop de inventarisatie van start gaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen