‘Bio steps’ moeten de diversiteit in de insectenwereld vergroten

Foto: Pixabay

Het bedrijf Regelink Ecologie & Landschap heeft voor de gemeente een ontwerp gemaakt voor meer ecologische verbindingen in de stad, vooral om de diversiteit in de lokale insectenwereld insecten te vergroten. Er is in samenwerking met Hoek Hoveniers een plan ontwikkeld voor bio steps, dat nog deze maand wordt aangeboden.

Bio steps zijn volgens het bedrijf ‘eilandjes’ in bestaande gemeentelijke groenstructuren die als doel hebben meer insecten, zoals wilde bijen en vlinders aan te trekken. Nu bestaan die vaak uit gazons met bomen, waar insecten over het algemeen weinig voedsel of onderdak vinden. ‘Door deze percelen te verrijken met bloemen, heesters, insectenhotels of andere overwinteringsmogelijkheden worden deze plekken aantrekkelijker voor insecten. De gemeente creëert tevens een groter leefgebied voor insecten, omdat de afstand tussen de bio steps voor de meeste insecten klein genoeg is om te overbruggen,’ aldus Regelink.

Er werd ter plaatse een inventarisatie gemaakt van de soorten bloemen en heesters die er al zijn en van wat deze soorten nodig hebben. Per wijk zijn gemiddeld zes plekken, variërend van kleine eilandjes tot grote stukken grond, als mogelijke bio steps aangewezen. Omdat Zaanstad een open stad is met veel wind, is voor open plekken een bio step ontwikkeld met veel heesters, zodat insecten er in de luwte kunnen zitten. Parken hebben vaak al struiken, maar missen bloemen. Een bio step in zo’n gebied heeft alleen nog een bloemrijk mengsel nodig. Bij de keuze van planten en bloemenmengsels is zorgvuldig gekeken naar de soorten die in Zaanstad passen en die de juiste insecten aantrekken, meldt Regelink.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen