Provinciale subsidie voor zeker 200 bijenhotels bij scholen

Foto: Twitter

De provincie stelt op voorstel van de Partij voor de Dieren subsidie beschikbaar voor de plaatsing van ten minste 200 bijenhotels bij scholen. Het geld komt uit het Groen Fonds en moet de Stichting Bijenvrienden in staat stellen de hotels voor april volgend jaar, de start van het volgende bijenseizoen, te installeren.

Raadslid Judit Raa van de Zaanse afdeling van de partij schonk vandaag namens de fractie van de PvdD een bijenhotel aan de schooltuinen in het Darwinpark in Zaandam. Vorig jaar werd in de Heemtuin een knutselmiddag gehouden en zaagden vrijwilligers boomstammen, timmerden de kast, boorden talloze gaatjes en vijlden die vervolgens allemaal bij zodat de gebruikers van het ‘hotel’ hun vleugels niet kunnen beschadigen.

Het bijenhotel werd echter dermate groot dat hij niet af kwam en is vervolgens door de werkgroep van de PvdD afgemaakt. Dus kon vandaag de feestelijke overhandiging volgen.

Natuur- en milieueducatie

Bijenhotels bieden niet alleen een nestplaats voor bijen, maar kunnen ook dienen als natuur- en milieueducatie voor kinderen. ‘Kinderen weten steeds minder van de natuur,” zegt Pim Lemmers, imker en oprichter van de Stichting Bijenvrienden. ‘Het is dan ook van groot belang om deze groep al op jonge leeftijd uit te leggen hoe belangrijk de natuur is. Te meer daar zij de beleidsmakers van de toekomst zijn.’

Volgens fractievoorzitter Bram van Liere van de Partij voor de Dieren Noord-Holland is het vijf voor twaalf: ‘De grootschalige vernietiging van de leefomgeving van bijen en insecten is in volle gang. Zolang het gebruik van landbouwgif op grote schaal niet wordt aangepakt, zal de bij het heel moeilijk hebben. De bijenhotels vormen een ideale nestgelegenheid voor de dieren die het nu zo moeilijk hebben en waar wij voor onze voedselvoorziening van afhankelijk zijn.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen