Zes tips om zelf iets te doen aan de bescherming van onze insecten

Foto: Hedwig Heeren

Platform Duurzaan.nl heeft de vraag van Rosa wat het college van Zaanstad denkt te gaan doen aan de bescherming van insecten opgepikt.

Insecten spelen een cruciale rol in een gezond ecosysteem: zo bestuiven ze 80 procent van de wilde planten en gelden ze als voedselbron voor 60 procent van de vogels. Hun nut voor ons als mens is heel divers. Van bron van voedsel en kleurstof tot hulpmiddel bij onderzoek en basis voor geneesmiddelen.

De vraag van Rosa ‘Gaat Zaanstad insecten helpen’ kan wat Duurzaan.nl betreft rekenen op een positief antwoord. En er worden alvast wat tips bij gedaan.

  • Aansluiting bij The Pollinators
    Dat is een platform dat lokale initiatieven steunt op het gebied van biodiversiteit, bestuiving en bijen. Tom van Beek van The Pollinators was deze nazomer nog in Zaandam om te vertellen over dit initiatief op het Betekenisplein van festival Hembrug Happening. ‘Help jij mee om nog dit jaar 60.000 vierkante meter te voorzien van bestuivers-vriendelijke planten en bloemen?’
  • Of bij Honey Highway
    Een initiatief waarbij de bermen van Rijkswegen zo worden ingezaaid dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Uiteindelijk moet heel Nederland een écht bijenland worden. U kunt meedoen door bloemenzaad te bestellen en/of een stukje land beschikbaar te stellen.
  • Open een insectenhotel
    Landschappen en tuinen worden zo netjes gehouden dat insecten geen plekjes meer kunnen vinden om te (over)leven. Volgens Natuurmonumenten help je insecten met nestgelegenheden. Koop of maak een insectenhotel voor in de tuin.

  • Zaai en plant alvast voorjaarsbloemen
    U kunt deze maand al biologische bloembollen planten en de koudere tijd van het jaar is ook uitstekend geschikt om fruitboompjes te planten. Dat helpt de bijen straks zeker. Geen tuin? Zet in het voorjaar bloempotten op de stoep of het balkon.
  • Word ambassadeur van Gewildgroei
    Gewildgroei wil mensen anders laten denken over wat we onkruid noemen. Gewildgroei-ambassadeurs krijgen een open stoeptegel thuisgestuurd. Door deze tegel in de stoep te leggen geeft u ruimte aan spontane vegetatie en laat zien dat die welkom is.
  • Doe niets
    Insecten worden ook geholpen ook door juist niets te doen. Ruim de blaadjes niet op en laat de tuin met rust. Zo’n (stukje) verwilderde tuin biedt onderdak aan allerlei insecten en dieren. Erg goed voor de biodiversiteit.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen