Rosa vraagt het college om insectvriendelijke maatregelen te verzinnen

Foto: Wikimedia / Jan van Kessel

Rosa maakt zich zorgen naar aanleiding van alarmerende Duitse cijfers over de insectenstand.

Duitse insectenkenners hebben in 63 natuurreservaten in 27 jaar tijd een achteruitgang vastgesteld van 75 procent. Dat deed bij de politieke vereniging alarmbellen afgaan: ‘Insecten zijn de hoeksteen van onze natuur. Zij vormen niet alleen voedsel voor vogels, amfibieën en zoogdieren, maar breken ook organisch materiaal af, maken voedingsstoffen vrij en bestuiven gewassen,’ schijft Mariska Schuttevaêr namens Rosa in vragen aan het college.

‘Op de waarschijnlijke oorzaken van het verdwijnen van de insecten (het gebruik van bestrijdingsmiddelen en milieuverontreiniging) willen wij hier niet ingaan, wél ligt er wellicht een taak voor de gemeente Zaanstad om de verdere terugloop van de insectenstand alhier tegen te gaan. De onderzoekslocaties in Duitsland zijn vergelijkbaar met de geografische situatie in Nederland, dus het is aannemelijk dat ook in Zaanstad de insectenstand afgenomen is,’ vervolgt Schuttevaêr.

Rosa wil weten of burgemeester en wethouders ook vinden dat de gemeente Zaanstad een belangrijke rol kan spelen in het vooruit helpen van de insectenstand en zo ja: welke rol dichten zij  zichzelf dan toe? En zo nee: waarom niet?

Rosa pleit voor snelle maatregelen om Zaanstad insectvriendelijker te maken, maar doet daar zelf geen voorstellen voor. De partij daagt het college uit om die te verzinnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen