‘Geen nieuw leegstandsbeleid op komst’

Foto: PxHere

De gemeente werkt niet parallel aan de fractie van Democratisch Zaanstad aan nieuw leegstandsbeleid, maar het college gaat wel om maatschappelijke redenen of als gevolg van gebiedsontwikkeling in gesprek met eigenaren van panden die langdurig leegstaan. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van DZ.

Dat in het ene gebied de verkleuring van bedrijventerreinen naar woon-werkgebieden wordt aangemoedigd (Hembrugterrein, Achtersluispolder) en elders wordt ontmoedigd (Hemkade, Aris van Broekweg) is volgens het college een gevolg van beleid dat de raad zelf heeft vastgesteld. Wat betreft de Aris van Broekweg nabij het station in Zaandam wordt op dit moment actief gezocht naar draagvlak voor meer mogelijkheden voor woningen. Nadat DZ haar vragen had ingediend werd al bekend dat de gemeente en de eigenaar van twee bedrijfspanden aan die weg na een jarenlang juridisch gevecht over woonvergunningen voor die panden de strijdbijl hebben begraven en dat wonen daar deels wordt toegestaan.

Parteon, funderingen en lege huizen

Het college geeft ook aan dat in Zaanstad eigenlijk alleen woningcorporatie Parteon te maken heeft met leegstand van huizen als gevolg van benodigd funderingsherstel bij oudere bezittingen en dat de collega’s daardoor ook niet voor de sloop- en herbouwdilemma’s staan waarmee Parteon wel te maken heeft. Parteon bezit het grootste aantal sociale huurwoningen en daarvan is een deel verouderd en slecht gefundeerd.

Winkels

Wat de leegstand van winkels betreft ziet de gemeente de zaak minder somber in dan Democratisch Zaanstad, dat erop wees dat de leegstand in Zaanstad minder hard daalt dan elders in de regio Zaanstreek-Waterland. Zaanstad heeft per inwoner veel vierkante meters winkeloppervlak, schrijven B & W en de leegstand is inderdaad wat hoger dan gemiddeld.

Een verklaring daarvoor is de verandering van de retailmarkt, waar fysieke winkels moeten opboksen tegen webshops. ‘Uit het Koopstromenonderzoek 2019 blijkt dat middelgrote centra zoals die in Zaanstad bovengemiddeld worden getroffen door de concurrentie van internet winkelen. Een vergelijking met kleine, landelijke gemeenten gaat niet op,’ zo staat in de beantwoording van de vragen.

Stadshart voller; oostkant Zaan problematischer

De leegstand in het stadshart van Zaandam is inmiddels wat lager dan vorig jaar, de Peperstraat en omgeving aan de oostkant van de Zaan niet meegeteld. Dat deel van het centrum geeft een desolater beeld te zien, maar er wordt een nieuwe visie voor ontwikkeld waarmee impliciet ook de leegstand in de Peperstraat aangepakt en teruggedrongen moet worden. Dat proces is in volle gang.

Onderzoek

De Stichting Binnenstad Management werkt momenteel met een provinciale subsidie aan een onderzoek dat moet uitwijzen hoe het centrum beter kan functioneren en in kan spelen op de vraag van consumenten, zodat het vestigingsklimaat kan worden verbeterd en daarmee ook de leegstand teruggedrongen. Wat kantoren betreft en de langdurige leegstand van verouderde complexen is het college er nog niet uit of daarvoor een aparte kantorenstrategie zal worden opgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen