Bomenkap voor hockeyvelden De Kraaien mag doorgaan

Een Noordse woelmuis.
Een Noordse woelmuis.
Foto: Twitter / Chantal Burg

De gemeente mag de omstreden kap van 146 bomen in het Fortuingebied in Zaandijk door laten gaan, zo heeft de rechtbank Noord-Holland beslist. Er worden daardoor geen beschermde diersoorten verjaagd.

De rechtbank behandelde in het hoger beroep tegen de kapvergunning alleen de bezwaren van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek, omdat die van de Werkgroep Natuurgebied Fortuin en acht omwonenden met terugwerkende kracht niet-ontvankelijk zijn verklaard. In de uitspraak worden alle argumenten van KMZ van tafel geveegd: er worden geen Noordse woelmuizen, meervleermuizen, ruige dwergvleermuizen, rosse vleermuizen, kleine marters (bunzing, hermelijn en wezel) en broedvogels verjaagd, omdat die deels wel in de directe omgeving voorkomen maar niet in het specifieke gebied waar gekapt wordt ten behoeve van de nieuwe hockeyvelden van De Kraaien.

De rechter besliste wel dat het oorspronkelijke onderzoek van Groot Eco Advies naar de aanwezigheid van Noordse woelmuizen ondeugdelijk is geweest, maar verbond daar op grond van andere rapporten geen gevolgen aan. Datzelfde gebeurde met een onderzoek naar de aanwezigheid van verblijfplaatsen van vleermuizen in scheuren en holtes in de bomen in het gebied waar gekapt en gebouwd gaat worden.

Gestolen camera’s

Dat het onderzoek naar de aanwezigheid van kleine marters onvolledig zou zijn geweest omdat na twee weken vier van de vijf geplaatste wildcamera’s bleken te zijn gestolen, achtte de rechtbank geen grond om het bezwaar tegen dat onderzoek gegrond te verklaren: op de foto’s van de enige overgebleven camera werden wel onder meer mensen en honden gezien, maar geen van de dieren waar KMZ zich zorgen over maakt.

Raad van State

De Raad van State moet zich ook nog uitspreken over het hockeycomplex, als gevolg van een procedure die is aangespannen door de Belangenvereniging Huiseigenaren Harpstraat Zaandijk. Daarover kwam eerder deze week nog post binnen bij de gemeente, maar die heeft het schrijven uit Den Haag op het besloten deel van haar website gezet. Eerder had de RvS al meerdere partijen om extra stukken gevraagd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen