Gemeente niet illegaal bezig met afslepen auto’s

Foto: Pixabay

De gemeente heeft niet jarenlang illegaal voertuigen laten afslepen naar de nieuwe locatie van Hoogwout Berging in Oostzaan sinds dat bedrijf in 2005 de locatie aan de Ringweg in Zaandam verliet en naar de buurgemeente verhuisde.

Het oude adres bleef weliswaar nog jaren in de Wegsleepverordening staan, maar het bedrijf bleef hetzelfde en voor de eigenaren van getroffen wagens bestond nooit enige onduidelijkheid over de plek waar ze zich moesten melden om hun eigendom terug te krijgen. Dat antwoordt het college op vragen van Democratisch Zaanstad. Sinds de verordening eind vorig jaar een opfrisbeurt kreeg wordt wel het adres in Oostzaan vermeld.

Kosten

De partij vroeg zich ook af waar de door Hoogwout berekende kosten van 250 euro voor het wegslepen van een auto op gebaseerd zijn. Dat blijkt contractueel te zijn vastgelegd: het bedrijf brengt dit bedrag bij de gemeente in rekening wanneer iemand zich meldt nadat het voertuig al op de ‘lepel’ van de sleepwagen staat.

De medewerkers van het wegsleepbedrijf zijn dan immers al geruime tijd bezig geweest en moeten het voertuig ook weer loskoppelen. De desbetreffende kosten van het wegsleepbedrijf brengt de gemeente bij de overtreder in rekening,’ schrijft het college. Dergelijke uitvoeringsafspraken vallen onder de taken van B & W. Bij alle wegsleephandelingen die door Hoogwout Berging worden uitgevoerd wordt daarnaast vijftien procent extra gerekend voor administratiekosten. Overigens heeft de gemeente het plan om volgend jaar het afslepen zelf ter hand te nemen.

Altijd hoffelijk

Naar aanleiding van een door DZ meegestuurd filmpje over een compleet over de rooie zijnde man die op hoge toon en grove beledigingen rondstrooiend zijn auto terugeiste van Zaanse handhavers, zegt het college niet te weten hoe vaak het afslepen van foutgeparkeerde auto’s tot dergelijke taferelen leidt. ‘Het is wel bekend dat er veel agressie op straat is. Daarom worden de toezichthouders opgeleid om agressie te kunnen opvangen, zodat zij te allen tijde hoffelijk kunnen (blijven) optreden.’

De woedende man uit de opnames voor de televisieserie De Handhavers liet één van de betrokkenen voor zijn uiteindelijke arrestatie ook nog weten dat hij hem van gezicht kende, met de implicatie ‘ik weet je te vinden’. In hoeverre dergelijke vormen van intimidatie gegadigden voor een baan als handhaver er toch van weerhouden om de stap te zetten weet het college niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen