Gemeente in gebreke gesteld wegens traagheid bij ‘Nauerna’

Foto: Google Maps

Niet geheel onverwacht is de gemeente in gebreke gesteld wegens het niet op tijd uitvoeren van een opdracht van de Raad van State. Er moest voor 15 februari door de raad een nieuw besluit worden genomen over de vaststelling van een deel van het bestemmingsplan Omgeving Nauerna, maar het college heeft deze datum laten passeren.

Een van de bezwaarmakers tegen het oorspronkelijke plan heeft de gemeente nu gewaarschuwd dat als er niet binnen twee weken alsnog een besluit ligt, er een dwangsom verschuldigd zal zijn. Het college calculeerde dat risico in, maar besloot te wachten op een second opinion over de veiligheid van de bezoekers van het toekomstige Park Nauerna als de door Afvalzorg gewenste afdichting van de voormalige stortplaats wordt uitgevoerd. De Raad van State oordeelde afgelopen augustus dat de tekst van het bestemmingsplan onvoldoende garanties bood voor veilig recreƫren in een park zonder bovenafdichtingsconstructie, ondanks onderzoeken met een positieve uitkomst in opdracht van Afvalzorg zelf. De gemeente laat die onderzoeken daarom nu nog eens doorlichten.

College niet bezorgd

Het reparatieplan dat gemaakt wordt voor de door de RvS vernietigde onderdelen van het bestemmingsplan zal gebaseerd zijn op de resultaten van dit laatste onderzoek en dat was niet binnen de door de bestuursrechter opgelegde termijn klaar. In een brief aan de gemeenteraad schreef het college onlangs zich geen zorgen te maken over de mogelijkheid ‘dat onder meer de Belangengroep Nauerna’ bij de Raad een verzoek tot handhaving onder het opleggen van een dwangsom zou kunnen indienen. Het college denkt de RvS wel te kunnen overtuigen van de wijsheid van het besluit om eerst de uitkomst van de second opinion af te wachten alvorens met het reparatieplan te komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen