Pas op met creditcardbetalingen in buitenlandse webwinkels

Foto: Pixabay

Internetcriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om aan geld te komen: ze hacken bestelformulieren van internetwinkels en komen zo achter de betaalgegevens van nietsvermoedende klanten die afrekenen met hun creditcard. Daarna is het plunderen van de rekening een koud kunstje.

Dat stelt het beveiligingsbedrijf Symantec in zijn jaarverslag. De methode is formjacking gedoopt en wijkt af van andere manieren van cyberdiefstal omdat niet de website, maar alleen een deel daarvan gehackt wordt. Wereldwijd vindt Symantec maandelijks 4800 sites aan die op deze manier gekraakt zijn. Er zijn geen grote aanvallen bekend van gekraakte formulieren van Nederlandse webwinkels, maar internetcriminaliteit is niet aan grenzen gebonden en nieuwe methodes om geld weg te sluizen verspreiden zich over het algemeen snel. En Nederlanders shoppen steeds vaker over de landsgrens.

Bankpas veiliger

Betalingen met een bankpas zijn minder gemakkelijk te achterhalen. Volgens Symantec zijn vooral kleine en middelgrote webwinkels een geliefd doelwit van criminelen, omdat die vaak minder goed beveiligd zijn. Consumenten kunnen tenzij ze extreem goed beveiligd zijn nergens uit afleiden dat de bestelformulieren gekaapt zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen