Biomassacentrales als middel erger dan de kwaal?

01 feb 2019, 15:49 Actueel
pellets
Pixabay
Zaanstad krijgt een biomassacentrale waar heel veel weerstand tegen bestaat. Diemen eveneens. Maar de Zaanse centrale werkt tenminste nog voor de eigen inwoners. Diemen krijgt er eentje op zijn grondgebied die warmte gaat leveren aan Amsterdam en Almere. En de gemeente lijkt niets te kunnen doen om dat tegen te kunnen houden.
He t Parool schreef er een fascinerend verhaal over, met als uitsmijter als de Diemenaren afhankelijk worden van over zee aangevoerd gecertificeerd hout, omdat alle lokale voorraden inmiddels zijn opgekocht door afvalenergiebedrijf AEB voor de biomassacentrale die in Westpoort wordt gebouwd. En wie is de eigenaar daarvan? Dezelfde gemeente Amsterdam die straks van de centrale bij de buren met z'n geïmporteerd e pellets gaat profiteren.
[embed][/embed]

"Tegen de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck zei ik: jij bent lekker! Je koopt voor je eigen centrale alle duurzame houtsnippers die in de regio te vinden zijn. Nu is het op en kunnen wij voor de biomassacentrale in #Diemen diezelfde eis niet stellen." #biomassa

Lennert Goemans 
Lennert Goemans 
@LennertGoemans

Interessante casus voor veel regio’s die komende tijd gaan verduurzamen. Regionale energiestrategie moet het podium bieden om regionale knopen door te hakken. parool.nl/amsterdam/diem…

0
Reply
Voor de eigen centrale eiste Amsterdam dat er geen geïmporteerd hout zou worden gebruikt zonder de garantie dat de importen niet tot ontbossing leiden en dat de pellets uit duurzaam beheerde bossen komen. Dat wil Diemen ook, als het lokale hout vergeven is en die centrale er dan toch moet komen. En dat moet ie, omdat de Nuon-centrales op Diemens grondgebied staan, de provincie het wil en een gemeente alleen een verklaring van geen bedenkingen kan weigeren vanwege de ruimtelijke ordening en niet uit bezorgdheid over de herkomst van de houtpellets.
[embed][/embed]

Gelderland

Intussen maken in het Gelderse dorpje Eefde
de inwoners zich zorgen over een volgens hen
opvallend groot aantal mensen mensen met kanker,
v
ooral veertigers en vijftigers.
Ze zijn bang dat de biomassacentrale op het industrieterrein en de bedrijven daar er iets mee te maken hebben, zo berichtte
onlangs. De GGD Noord- en Oost-Gelderland overweegt een onderzoek naar de sterf- en ziektegevallen in het dorp.

RIVM en Amerikaans onderzoek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gewaarschuwd dat houtstook zorgt voor meer fijnstof en al sinds 2014 ligt er een gedegen Amerikaans onderzoeksrapport met de titlel Hoe biomassa de nieuwe steenkool is geworden. Daarin toont een vergelijking van verleende vergunningen voor moderne kolencentrales, biomassa- en gascentrales aan dat de ‘schone’ biomassacentrales tot meer dan 150 procent van de stikstofoxiden, meer dan 600 procent van de vluchtige organische stoffen, meer dan 190 procent van de fijnstofdeeltjes en meer dan 125 procent van de koolmonoxide per megawattuur uitstoten in vergelijking met een kolencentrale, waarbij een kolencentrale dan wel weer meer zwaveldioxide (SO2) uitstoot.
[embed][/embed]

Ook sloophout en ander afval

De emissies van een biomassacentrale zijn voor elke belangrijke vervuiler meer dan 800 procent hoger dan die van een aardgasinstallatie en de onderzochte installaties bleken per opgewekte megawattuur meer dan 50 procent meer CO2 uit te stoten dan de grootste CO2-vervuiler, steenkool. Nu bleken in de Verenigde Staten veel centrales naast ‘schoon’ hout – wat iets anders is dan duurzaam geproduceerd hout uit productiebossen – ook bijvoorbeeld sloophout en ander afval mee te verbranden. Dat gaat hier niet gebeuren, zo is de bedoeling. Maar wie garandeert dat een toekomstig 'woord van het jaar' niet sjoemelhout is?