Verzet tegen biomassacentrale baat bewoners IJdoorn niet

De IJdoorn.
Foto: Google Street View

Het overgrote deel van de bewoners van de IJdoorn is tegen de komst van een biomassacentrale op zo’n 200 meter van hun woning. Gisteravond werden hun handtekeningen overhandigd aan wethouder Sanna Munnikendam, maar dat werd een symbolische actie: de vergunning is verleend en de bouw gaat eind deze maand verder.

Volgens Munnikendam hoeven de bewoners van de flat zich ook geen zorgen te maken: de uitstoot van de centrale is ‘minimaal’ en daarop zal streng worden toegezien. Democratisch Zaanstad heeft vragen gesteld over de manier waarop omwonenden sinds 2014 op de hoogte zijn gehouden van de ontwikkelingen rond de biomassacentrale en de aanleg van het eerste Zaanse warmtenetwerk. Volgens de IJdoorn-bewoners is de informatieverstrekking uiterst summier geweest, wat zorgde voor onrust in de flat.

Ook zorgen Pharus, Pascal College

Eerder kwamen bewoners van de Pharus al in het geweer tegen de aansluiting van hun woningen op het warmtenetwerk en werd ook het naastgelegen Pascal College pijnlijk verrast toen de voorbereidingen voor de bouw van de centrale plotseling van start gingen. Daar wordt daar nu volgens DZ voor 40.000 euro een afscheiding aangelegd. De partij vindt dat die niet met gemeenschapsgeld moet worden betaald, maar door het bedrijf achter de centrale, Bio Forte. DZ is bovendien bevreesd voor een precedentwerking.

ZMC afgehaakt

De fractie heeft het college ook gevraagd wat de gevolgen zijn voor de gemeente nu is gebleken dat het Zaans Medisch Centrum niet wordt aangesloten op het warmtenetwerk maar voor een andere energiebron kiest.

 

 

Reacties

0