Werk aan biomassacentrale Pascalstraat wordt hervat

Foto: Twitter / Karel Haverkorn

De aanleg van het Zaanse warmtenet in Zaandam Oost wordt eind deze maand hervat, ondanks de weerstand van veel bewoners. De biomassacentrale aan de Pascalstraat gaat warmte leveren aan ruim 2200 woningen en bedrijven.

In de eerste fase worden woningen aangesloten van de corporaties Parteon en Rochdale in Peldersveld en ook een aantal particuliere woningeigenaren heeft ingestemd met aansluiting. Met de Vereniging van Eigenaren van het flatgebouw Pharus en de scholen en zorgcentra in het gebied wordt nog onderhandeld over deelname aan het project. Als alles volgens de planning verloopt hebben de eerste inwoners in de winter van 2019/20 duurzame warmte.

Engie

In eerste instantie wordt Engie de leverancier die de warmte van de biomassacentrale van Bio Forte Zaanstad naar de klanten brengt, maar in de toekomst kunnen ook andere partijen via het netwerk warmte gaan leveren of als leverancier optreden. Dit moet ervoor zorgen dat een concurrerend systeem ontstaat met meer keuze voor de consument.

Ondergrondse leidingen

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat water kan worden gebruikt om panden te verwarmen. Warmtenetten worden beschouwd als een belangrijke stap bij het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.

Bio Forte Zaanstad BV exploiteert al biomassacentrales in België en Nederland met brandstof van lokaal snoeiafval. Het Warmtenetwerk Zaanstad is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Firan en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen