Raad van State buigt zich over woningen Hembrugterrein

Schilderij Peter de Rijcke, uitleencollectie Artzaanstad.
Schilderij Peter de Rijcke, uitleencollectie Artzaanstad.
Foto: Wikimedia

De Raad van State buigt zich de komende maanden over de plannen voor het Hembrugterrein omdat het Havenbedrijf Amsterdam er als eigenaar van industriegebied Westpoort geen heil in ziet. De geplande 1000 woningen, horeca, cultuur en een hotel op het Hembrugterrein gaan volgens het Havenbedrijf niet samen met zware industrie op 350 meter afstand.

De industrie ziet de bui hangen als bewoners straks gaan klagen over overlast, meldt het maritieme medium Schuttevaer. De vrees bestaat dat de bedrijven dan zwaar zullen moeten inbinden. De woningbouwplannen tot aan de rand van het Noordzeekanaal vormen ook een bedreiging voor onder meer kegelschepen en ander transport van gevaarlijke stoffen over het water, omdat de veiligheid van de bewoners gegarandeerd moet worden. Het Havenbedrijf is om dezelfde redenen tegen de plannen voor de bouw van de woonwijk Haven-Stad in Amsterdam.

Minder woningen

Zaanstad ziet de uitkomst van de procedure met vertrouwen tegemoet, aldus Schuttevaer. De bedrijven die nu op Westpoort zitten kunnen in de toekomst blijven doen wat ze nu ook al doen. Addertje onder het gras is wel dat uitbreiding daar onmogelijk wordt gemaakt door de bouw van 1000 woningen op het Hembrugterrein. Het Havenbedrijf is akkoord met de helft van dat aantal, op gepaste afstand van het kanaal. Dat zou echter een forse financiële aderlating voor projectontwikkelaar ABC Vastgoed betekenen.

Het gemeentebestuur van Zaanstad zou volgens het Havenbedrijf ‘erg creatief gerekendhebben om het lawaai van de havenbedrijven binnen de normen te houden. Ook zou Zaanstad wel maatregelen hebben ingecalculeerd om incidenten te bestrijden, maar niet om ze te voorkomen. De Raad van State komt binnen enkele maanden met een uitspraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen