Stichting Mobiele Artillerie heeft tijdperk Hembrug definitief afgesloten

De allerlaatste loodjes van de verhuizing.
Foto: Facebook / Stichting Mobiele Artillerie

De Stichting Mobiele Artillerie heeft een tijdperk afgesloten op het Hembrugterrein in Zaandam: gisteren zijn de laatste spullen weggehaald.

De stichting die zich bezighoudt met het restaureren van voertuigen en affuiten die na de Tweede Wereldoorlog door Korps Rijdende Artillerie van de Koninklijke Landmacht zijn gebruikt is verhuisd naar het nieuwe Nederlands Transportmuseum in Nieuw-Vennep. Dat had uiteraard wel wat voeten in de aarde, gezien de omvang en het gewicht van veel van het materieel. Op het Hembrugterrein was geen plek meer voor de collectie en de gemeente spande zich niet in om die voor de Zaanstreek te behouden.

Het nieuwe onderkomen op het voormalige Bolsterrein.

De SMA was bijna een kwart eeuw in Zaandam gevestigd, de laatste jaren als onderdeel van de Vereniging Museumkwartier Hembrug. Dat wil in de toekomst in zijn geheel naar het nieuwe Park 21 in Nieuw-Vennep, waar een transportmuseum, een presentatie van en informatiecentrum over oude ambachten, diverse exposities en attracties en een smalspoorlijn moeten komen. Ook bijvoorbeeld de Stichting Fokker Erfgoed, de Stichting Rijdend Museum Militair Erfgoed, de Stichting Veteraan Autobussen en de Vliegtuig Compagnie horen daarbij.

Park 21

Park 21 is een gebied van 1000 hectare tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, dat de komende jaren verder transformeert naar een recreatief park. De gemeente Haarlemmermeer wil er een recreatiegebied van maken met een rijke schakering aan voorzieningen op het gebied van groen, sport, cultuur en ontspanning dat bezoekers uit binnen- en buitenland moet trekken met onder andere HollandWorld. In het park worden ‘de verhalen van Holland’ verteld: over de historie, de bloemen en het ondernemerschap, watermanagement, duurzaamheid en innovatie. Beleving staat in het landschap en in de verschillende activiteiten centraal.

Overbruggingsperiode

Het geplande MuseumPark 21 is nog niet zover dat daar al concrete activiteiten mogelijk zijn, maar op het Bolsterrein in Nieuw-Vennep is een prima tijdelijke plek gevonden in de daar beschikbaar zijnde hallen. Onder de noemer Nederlands Transportmuseum wordt dat voorlopig het thuis van de ‘Zaanse’ collectie van de SMA. Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer is enthousiast over de nieuwkomers.

 

 

 

Reacties