Erfgoed de grote verliezer bij allesbepalende behoefte aan nieuwe woningen

Foto: Stichting Autoladder Zaandam

De Historische Vereniging Wormerveer strijdt voor het behoud van de oude brandweerkazerne op het te koop staande gasfabriekterrein bij het station en onder andere de Stichting Mobiele Artillerie trekt aan de bel omdat de collectie dakloos dreigt te worden. Erfgoed staat onder druk.

Op het gasfabriekterrein moeten woningen komen, maar de gemeente heeft als verkopende partij geen voorwaarden verbonden aan de toekomst van de leegstaande kazerne uit 1931. De plaatselijke historische vereniging heeft jaren geleden al via het meldpunt van Zaans Erfgoed de monumentenstatus aangevraagd om een eventuele sloop te voorkomen.

Museum

Dat die er nu mogelijk aan zit te komen, bracht Wormerveerders er op Facebook toe om een alternatieve bestemming voor te stellen: een museum rond de gerestaureerde Wormerveerse stoomspuit uit 1901 die er nu al gestald is.

De stoomspuit is echter niet het enige brandweervoertuig dat moet vrezen dakloos te worden. De Stichting Autoladder Zaandam, opgericht in mei 2009, zet zich in voor het behoud van een Metz ladder op een DAF chassis, ooit het paradepaardje van de Zaandamse blussers.

Hembrugterrein

De ladderwagen werd in 2003 ‘herontdekt’ in een Brabants weiland, waar hij uiteindelijk van de schroot werd gered. Liefdevol gerestaureerd staat hij nu op het Hembrugterrein in een pand dat door het Rijksvastgoedbedrijf in de verkoop is gedaan.

Ook de ladderwagen zoekt dus een nieuwe plek. De Stichting Autoladder is een petitie gestart om het pleidooi voor een gebruikersovereenkomst tot definitief bekend is wat er met gebouw 430 op het terrein Zaandam gaat gebeuren kracht bij te zetten.

Militair materieel

De Stichting Mobiele Artillerie zit in hetzelfde schuitje. Hun gebouw moet eveneens voor 1 april volgend jaar leeg worden opgeleverd en dus is het grote inpakken begonnen zonder een definitieve bestemming te weten. Binnenkort verlaten tientallen militaire vlieg- en voertuigen de Zaanstreek omdat hier geen alternatieve locatie kon worden gevonden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen