Raad wil acht ton uittrekken voor opleiding zij-instromers basisonderwijs

Foto: Wikimedia

Een meerderheid in de gemeenteraad van Zaanstad is bereid om acht ton uit te trekken voor de opleiding van twintig zij-instromers in het basisonderwijs.

Dat moet het nijpende tekort aan onderwijzend personeel enigszins verlichten, dat er al toe heeft geleid dat tussen de herfst- en kerstvakantie op drie scholen de vierdaagse lesweek werd ingevoerd. Tien van de nieuwe leraren zijn bedoeld voor de scholenkoepel Agora (bijzonder onderwijs) en tien voor Zaan Primair (openbaar). Het idee vloeit voort uit een agenda-initiatief van de PvdA.

Samenwerking

Uit de discussie in de gemeenteraad over de toekenning van het benodigde bedrag bleek wel dat het niet botert tussen de gemeente en de schoolbesturen. De gemeenteraadsleden hebben aan hun goedkeuring dan ook verschillende voorwaarden verbonden voor een betere samenwerking met de schoolbesturen. Het college moet nu met een uitgewerkt voorstel komen en dat aan de raad voorleggen.

Vierdaagse schoolweek vorig jaar al praktijk

De invoering van de vierdaagse schoolweek in Zaanstad leidde tot landelijke ophef, Kamervragen en in de toekomst dus tot een forse gemeentelijke investering in personeel, maar uit een bericht van Dagblad Zaanstreek over een conflict tussen ouders en leerlingen op openbare basisschool De Komeet in Krommenie over het gedwongen vertrek van twee leerkracht blijkt dat die maatregel helemaal niet nieuw was.

De leraren van De Komeet worden naar een andere school van Zaan Primair overgeplaatst omdat ze zelf kinderen op De Komeet hebben, en dat is tegen de regels van de scholenkoepel. De medezeggenschapsraad is het oneens met het gedwongen vertrek van de leerkrachten en in de krant zegt lid Carolien Otjens daar onder meer over: ‘Er is namelijk een lerarentekort op de school. Zaan Primair doet alsof de vierdaagse schoolweek nieuw is, maar vorig jaar hebben beide groepen 8 van De Komeet bijna het hele schooljaar op vrijdag vrij gehad.’

De kinderen zouden het verplichte aantal lesuren wel hebben gehaald, omdat er op de resterende dagen een verlengde schooldag kwam. Maar gezien de ophef van dit jaar en de verzekering van wethouder Gerard Ram van Onderwijs afgelopen september dat ‘de vierdaagse schoolweek nog nergens aan de orde’ was, is dat een opmerkelijke onthulling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen