PvdA: het onderwijsvak promoten en leraren lokken met huisvesting

Foto: Pixabay

De PvdA heeft in een agenda-initiatief een aantal voorstellen op papier gezet om meer mensen richting het onderwijs te lokken. Voor het huidige, knellende lerarentekort op Zaanse scholen is dat geen oplossing, hoewel het aanbieden van huisvesting een trekker zou kunnen zijn, maar er moet ook verder vooruit worden gekeken.

De fractie wil het onderwerp stevig op de agende van de gemeenteraad en van wethouder Gerard Ram van Onderwijs zetten, in het besef dat zowel de gemeente als de schoolbesturen in zowel het basis- als het voortgezet onderwijs weinig financiële speelruimte hebben voor nieuwigheden of zelfs uitbreiding van bestaande regelingen.

Wervings- en imagocampagne

De PvdA wil beginnen met een grootschalige wervings- en imagocampagne waarmee nieuwe doelgroepen worden aangetrokken voor het lesgeven in Zaanstad. De gemeente zou daarvoor moeten samenwerken met de onderwijspartners. Als voorbeeld wordt genoemd de campagne Wat draag jij bij? van het Arbeidsmarktplatform, waarbij basisschoolleraren worden ingezet als ambassadeurs. Deze campagne verwijst voor meer informatie over het beroep van leraar naar de website ruimbaanvoorpo.

De campagne Liever voor de klas in Amsterdam bestaat onder andere uit de website met een helpdesk die persoonlijk advies biedt aan geïnteresseerden, bijvoorbeeld over een passende opleiding, een vacature of subsidiemogelijkheden. De helpdesk kan hen ook in contact brengen met een leraar, bijvoorbeeld voor een meeloopdag.

Crash courses

Via de crash courses worden mensen die geïnteresseerd zijn om als zij-instromer toe te treden tot het onderwijs begeleid in het maken van de keuze en het vinden van een passende opleiding en aanstelling. Deelnemers worden dan twee weken intensief begeleid. Na afloop wordt hun geschiktheid en opleidingsbehoefte in kaart gebracht en wordt er bemiddeld tussen deelnemer en school over een eventuele aanstelling. Dit is succesvol gebleken in Amsterdam, aldus de lokale PvdA.

En dan is er nog Leraar voor een dag, waarmee wordt getracht havo- en VWO-scholieren te inspireren om een carrière voor de klas te overwegen. Scholieren kunnen door middel van een snuffelstage ervaren hoe het is om les te geven op een basisschool en hoe de opleiding eruit ziet. Verder moeten werknemers in sectoren waar krimp wordt verwacht worden toegeleid naar groeisectoren zoals het onderwijs.

Huisvesting

Is de interesse eenmaal gewekt door dergelijke initiatieven, dan moet Zaanstad zich presenteren als een aantrekkelijke woongemeente. De sociaaldemocraten willen daarom een deel van de vrijkomende (starters)woningen en nieuwe middeldure huurwoningen specifiek toewijzen aan aankomende of beginnende leraren. Het college, de corporaties en de huurdersvereniging zouden daar in overleg een percentage aan kunnen hangen. Om ook leraren van buiten de stad te trekken wil de PvdA parkeervergunningen en -ontheffingen bij scholen in het centrum van Zaandam.

Convenant

Tot slot stelt de partij een convenant tussen schoolbesturen van het primair onderwijs, het MBO en Pabo’s voor waarin de lerarenopleidingen en de schoolbesturen samen de verantwoordelijkheid nemen om de leerkracht in het basisonderwijs verder te professionaliseren. Het convenant moet ook de garantie geven dat alle studenten een stageplaats krijgen bij de aangesloten scholen voor primair onderwijs.

Vragen die de fractie met de overige partijen in de raad en met het college wil bespreken zijn:

  • De mogelijkheid om gemeentelijke garantstellingen of leningen in plaats van subsidies een rol te laten spelen bij het vergroten van de financiële ruimte;
  • Mogelijkheden om maatschappelijke thema’s meer uit te laten voeren door het onderwijs in ruil voor financiering binnen het zij-instromerveld;
  • De terugverdientijd van duurzame maatregelen op te rekken naar vijftien in plaats van de huidige acht jaar;
  • Wijkaanpakken op het gebied van sociaal emotionele methoden;
  • Het beschikbaar stellen van gebouwen voor andere maatschappelijke activiteiten.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen