Wethouder probeert ophef over vierdaagse schoolweek in te dammen

Foto: Wikimedia

Onderwijswethouder Gerard Ram (VVD) heeft de gemeenteraad laten weten dat alle commotie rond de invoering van een vierdaagse schoolweek in Zaanstad prematuur is, maar ‘duidelijk is wel dat als er ergens een leraar uitvalt, er geen vervanging te regelen is.’

Bij langdurig ziek en zeer ontstaat er op basisscholen in Zaanstad direct een probleem, geeft hij toe. Maar dat betekent tegelijkertijd dat de schoolweken op scholen die geen uitvallers onder de leerkrachten kennen gewoon dezelfde blijven. ‘Ik ben er trots op dat de schoolbesturen dit met hun inzet voor elkaar hebben gekregen,’ aldus Ram in een schrijven aan de gemeenteraad.

Nuancering

Vanochtend heb ik meteen contact opgenomen en de schoolbestuurders waren het er met mij over eens dat het beeld dat is gewekt onmiddellijke nuancering behoeft. De besturen hebben beide vandaag een brief gestuurd naar alle ouders om het ten onrechte ontstane idee recht te zetten.’ Agora en Zaan Primair stuurden ook een verduidelijking aan alle betrokken ouders.

Dat niet alles snel en eenvoudig aan te pakken valt zult u begrijpen, maar ik stel er prijs op u te laten weten dat wij hier met de schoolbesturen goed over in gesprek zijn, dat wij dit als een gezamenlijk probleem zien, waarbij we samen naar korte- en langeretermijnoplossingen streven,’ aldus Ram.

Urenwet

Van de wet mogen scholen uiterlijk zeven keer per jaar een vierdaagse schoolweek invoeren en moeten leerlingen zo’n 940 uur per jaar onderwijs krijgen. De Onderwijsinspectie heeft al gezegd nog altijd op deze regels toe te zien: van een gedoogbeleid kan geen sprake zijn.

Rond de eeuwwisseling voerde een aantal scholen ook vierdaagse schoolweken in vanwege een lerarentekort. De rechter oordeelde toen dat dit mag, mits er sprake is van een noodsituatie. Op de website http://lerarentekortisnu.nl/ is dagelijks te volgen waar scholen in problemen komen en welke oplossingen daarvoor werden gekozen. Daarop komen tot nu toe geen Zaanse scholen voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen