Minister komt met noodoplossingen voor onderbezetting op scholen

Foto: Wikimedia

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) werkt samen met de Onderwijsinspectie aan een handreiking voor scholen met mogelijke noodoplossingen bij onderbezetting, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het plan van de Zaanse schoolbesturen van Agora en Zaan Primair om in noodgevallen over te schakelen op een vierdaagse basisschoolweek. Dat is nog niet voorgekomen.

De handreiking zal direct na de herfstvakantie onder scholen worden verspreid, aldus de minister, die nog geen tipje van de sluier oplicht over de inhoud. Hij benadrukt nog eens dat een verkorte schoolweek wettelijk niet is toegestaan: ‘De wet biedt basisscholen wel ruimte om vierdaagse schoolweken in te roosteren, maar dit mag voor de groepen drie tot en met acht maximaal zeven keer per jaar. Een school kan ervoor kiezen om (een deel van) die vierdaagse schoolweken in te zetten om in bijzondere gevallen het lerarentekort op te vangen.’

Nu het lerarentekort nijpender wordt, kan hij zich voorstellen dat de verleiding groter wordt om met noodmaatregelen te komen die mogelijk ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs. Maar dat is wat niemand wil, schrijft Slob. ‘Iedereen wil goede leraren voor de klas. Daaraan moeten we geen concessies doen. Ik realiseer mij dat de noodmaatregelen die worden genomen om de acute tekorten op te vangen, de kwaliteit onder druk kunnen zetten. Ook zie ik dat het een enorme uitdaging is voor schoolleiders en besturen om voldoende goede leraren te vinden. Ik heb grote waardering voor hun inzet om te voorkomen dat klassen naar huis gestuurd moeten worden.’

‘Spoor uitvallers op’

De PvdA wil dat Slob leraren op gaat sporen die niet (meer) voor de klas staan. Er is volgens de Kamerfractie een groot aantal onderwijzers dat nu ergens anders werkt of werkloos is. ‘Die zou je moeten verleiden om terug te komen voor de klas. Daar moet de minister geld voor uittrekken want ze zijn nu nodig om de gaten op te vullen,’ aldus fractievoorzitter Lodewijk Asscher.

Het idee is onderdeel van een ‘noodpakket Leraar voor de Klas’. Samen met tientallen bezorgde leraren, schooldirecteuren en wethouders heeft de partij dat naar de minister gestuurd. Een ander voorstel is de blijfbonus. Die zou ervoor moeten zorgen dat leraren na de datum van hun pensioen nog even doorgaan.

 

Reacties

article
21989
Minister werkt aan noodoplossingen om vierdaagse schoolweek onnodig te maken
Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) werkt samen met de Onderwijsinspectie aan een handreiking voor scholen met
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/21989/minister-komt-noodoplossingen-onderbezetting-op-scholen/
2018-10-11T08:59:43+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2018/10/11091226/school1.jpg
Actueel