Het kabinet heeft de Omgevingsraad Schiphol om advies gevraagd over de ontwikkeling van Schiphol tussen 2020 en 2030, maar heel Nederland mag en kan daarover meepraten tijdens een internetconsultatie die duurt tot 20 november. De uitkomsten daarvan worden meegenomen in het advies aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
De consultatie maakt deel uit van een bredere maatschappelijke overlegronde, waar onder meer een grote bijeenkomst met 200 genodigden uit Noord-Holland bij hoort. Die wordt gehouden op 5 november.
De Omgevingsraad Schiphol heeft consultatie breed opgezet. Zowel omwonenden, belangengroepen, overheden , luchtvaartmaatschappijen, werknemers- en werkgeversorganisaties, bedrijven, wetenschappers als andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om een reactie in te zenden. In die visies kunnen ook de regionale luchthavens een rol krijgen toebedeeld, vandaar dat mensen uit het hele land hun zegje mogen doen.
Ook bestaat de mogelijkheid om een reactie op vertrouwelijke basis in te sturen. Die wordt dan niet gepubliceerd op de website, maar komt wel ter beschikking van de Omgevingsraad Schiphol. Beledigende of ‘anderszins aanstootgevende reacties’ worden niet in behandeling genomen.
Belangstellenden wordt gevraagd te reageren op alle vragen in het consultatiedocument, maar mogen er ook voor kiezen om een deel van de vragen te beantwoorden. Het verwerken van persoonlijke ervaringen in de reacties (als reiziger, omwonende of werkende, bijvoorbeeld) wordt op prijs gesteld.
Dit zijn de vragen, die u later hier kunt beantwoorden en versturen:
Schiphol heeft de afgelopen jaren het afgesproken plafond van 500.000 vliegtuigbewegingen (optelsom van starts en landingen) bereikt. Tot en met 2020 mag Schiphol niet verder groeien qua vliegtuigbewegingen. In haar advies zal de Omgevingsraad Schiphol ingaan op zaken die te maken hebben met de vraag of en zo ja in welke omvang Schiphol in de jaren daarna weer mag groeien.
De beschikbare ruimte voor vliegtuigbewegingen op Schiphol is beperkt. Schiphol is de enige luchthaven in Nederland die intercontinentaal verkeer kan afhandelen. Het kabinet wil ruimte op Schiphol voor intercontinentaal vliegverkeer vanwege het economische belang. Er is daarom ruimte gereserveerd voor het vakantieverkeer op regionale vliegvelden. De ruimte die daarmee op Schiphol vrijkomt wordt benut om de kwaliteit van het intercontinentale netwerk van Schiphol te versterken.
Er zijn verschillende andere manieren om ruimte te maken voor intercontinentaal vliegverkeer (lange-afstandsvluchten) op Schiphol.
Wat vindt u van:
In het regeerakkoord heeft het kabinet aangegeven dat een goede luchthaven, Schiphol, belangrijk is voor de Nederlandse economie en de aantrekkelijkheid van Nederland voor bedrijven om zich te vestigen.
Vraag 5. Hinder
Het kabinet erkent dat vliegverkeer overlast kan veroorzaken voor omwonenden in de wijde omgeving van de luchthaven . De mate van overlast kan variëren.
Het geluid van vliegverkeer wordt momenteel berekend. Dit gebeurt met wettelijk vastgestelde rekenmethodes. Op basis hiervan wordt de omgeving van de luchthaven Schiphol geïnformeerd.
In de adviesaanvraag van het kabinet aan de Omgevingsraad Schiphol wordt verzocht om in te gaan op het aantal nachtvluchten. Schiphol is de enige luchthaven in Nederland waar nachtvluchten zijn toegestaan, onder meer voor het vervoer van vracht. Het aantal gerealiseerde nachtvluchten in het afgelopen jaar was ruim 32.000.
Wonen in de nabijheid van Schiphol kan hinder opleveren. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar woningen in de omgeving van Schiphol. Gezocht wordt naar mogelijkheden om de luchthavenfunctie te combineren met de woonfunctie.
Vliegverkeer zorgt voor uitstoot van CO2, een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De opwarming van de aarde zorgt voor klimaatverandering. Daarnaast heeft vliegverkeer effect op de luchtkwaliteit. De invloed van ultrafijnstof van vliegtuigen wordt op dit moment onderzocht.