‘Landschapsplan zal verzet van Unesco tegen Golfbaanvariant niet smoren’

De Golfbaanvariant is de rechte, oranje wegverbinding.
De Golfbaanvariant is de rechte, oranje wegverbinding.
Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie marcheert verder richting de aanleg van de Golfbaanvariant voor de verbinding A8-A9 terwijl al sinds december vorig jaar duidelijk is dat Unesco-adviesorgaan Icomos daar geen heil in ziet, ongeacht het landschapsplan dat Gedeputeerde Staten uit de hoge hoed gaan toveren.

De werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam is hoe dan ook in het geding, concludeert de fractie van GroenLinks in Noord-Holland na bestudering van documenten die afgelopen maand na een WOB-verzoek zijn gepubliceerd. De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten heeft er schriftelijke vragen over gesteld.

Ook geen verdiepte aanleg

Uit vorige maand gepubliceerde e-mails blijkt volgens GL dat Icomos al in december 2017 heeft gezegd dat ‘aanpassingen aan de bestaande varianten hun oordeel over de aantasting van de werelderfgoedstatus niet zullen veranderen’. Geen enkele van de bestaande drie alternatieven of aanpassingen daaraan kan door haar ondersteund worden. Ook een verdiepte aanleg van een gestrekte variant zou volgens Icomos geen soelaas bieden. Zaanstad verwierp de Nul-plusvariant langs Krommenie en Assendelft maar sprak zich niet over de andere twee mogelijkheden uit.

‘Kansloos’

Alwin Hietbrink, fractievoorzitter van GroenLinks Noord-Holland op de website van de fractie: ‘Dit roept grote vragen op over het landschapsplan voor de Golfbaanvariant dat GS nu met veel gemeenschapsgeld laat opstellen. Als Icomos al eerder in antwoord op expliciete vragen van GS heeft aangegeven geen genoegen te nemen met aanpassingen aan de bestaande varianten, dan lijkt het landschapsplan bij voorbaat kansloos.’

De geplande verbinding tussen de A8 en de A9 loopt dwars door de Stelling van Amsterdam, de historische verdedigingslinie die vanwege de plaatsing op de werelderfgoedlijst de hoogste bescherming geniet. Velsen, Beverwijk en Heemskerk zijn mordicus tegen de Golfbaanvariant en dreigen hun financiële bijdrage in te trekken. Ook natuurorganisaties zien niets in de voorgestelde verbindingsweg.

Informatievoorziening

Hietbrink vraagt zich af of Provinciale Staten door het dagelijks bestuur van de provincie wel ‘tijdig, volledig en juist’ geïnformeerd zijn over de gang van zaken rond de keuze voor de Golfbaanvariant, het landschapsplan en de visie van Icomos. Gedeputeerde Staten moeten binnen 30 dagen schriftelijk antwoord geven op de vragen van GroenLinks.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen