Verreweg de meeste nieuwkomers komen uit Syrië

Foto: Gemeente Zaanstad

Dat het aantal vergunninghouders dat in Zaanstad woont is gestegen is bijna helemaal te herleiden naar uit Syrië afkomstige nieuwkomers. Daarnaast is een dalende trend te zien in het aantal inwoners afkomstig uit Somalië, zo blijkt uit een brief van het college aan de raad.

De meeste nieuwkomers wonen in Poelenburg en Pelders- en Hoornseveld, omdat in deze wijken het aandeel sociale huurwoningen relatief groot is. Het afgelopen jaar is er meer aandacht geweest voor spreiding, ook al in het kader van de Rotterdamwet. Snel een baan vinden is de belangrijkste opgave bij de integratie van de nieuwe Zaankanters, vindt het college. Maar: ‘Dit is een traject van lange adem, waarbij investeringen in mensen zich pas na langere tijd in resultaten vertalen.’

Vorig jaar was 74 procent van de Zaanse vergunninghouders afhankelijk van een bijstandsuitkering, een procent minder dan in 2016. ‘Gezien de grote hoeveelheid huisvestingen die in 2017 hebben plaatsgevonden, is een daling van het percentage in bijstandsafhankelijkheid, een positieve ontwikkeling te noemen,’ zo wordt geconstateerd.

Voor dit jaar is een nieuw regioplan opgesteld. In de tweede helft van 2018 wordt in Zaanstreek-Waterland een regionale pilot opgezet waarbij de deelnemende gemeenten al starten met de begeleiding van vergunninghouders tijdens hun verblijf in het azc. Naast het formele inburgeringstraject zijn veel nieuwkomers volgens het college ook op zoek naar mogelijkheden om extra aan hun taal te werken en contacten op te doen met andere inwoners. De Sluis speelt hierin met taalles en activiteiten een belangrijke rol.

https://twitter.com/WelkomZaanstad/status/1021029459447738368

Zaanse studenten

Momenteel volgen 29 Zaanse studenten een studie met begeleiding via het Universitair Asiel Fonds (UAF). In mei kondigde het UAF aa de hoge instroom van nieuwkomers niet meer aan te kunnen en limiteerde het de acceptatie van nieuwe studenten. Om toch zoveel mogelijk nieuwkomers de mogelijkheid te bieden om met begeleiding aan vervolgonderwijs te laten beginnen, wordt onder leiding van het UAF, in samenwerking met het ministerie, onderwijsinstellingen en andere partners naar oplossingen gezocht voor deze situatie.

Coalitieakkoord

Het programma vluchtelingen werd voor de jaren 2017 en 2018 gefinancierd vanuit het Rijk. In het coalitieakkoord is voor de komende vier jaar 200.000 euro gereserveerd voor de voortzetting van het programma. ‘Deze middelen zullen worden gebruikt om de integrale aanpak zoveel mogelijk te continueren, maar het is onvermijdelijk dat het aantal maatregelen en activiteiten zal worden teruggebracht,’ aldus het college. Begin 2019 komt daar meer duidelijkheid over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen