Corporaties op schema met huisvesting vergunninghouders

Foto: Pixabay

Gemeenten krijgen elk half jaar van het Rijk een taakstelling voor het aantal vergunninghouders dat zij moeten huisvesten, gebaseerd op het aantal inwoners en het aantal te verwachten vergunningen. In de eerste helft van vorig jaar zat Zaanstad in de plus (zestien mensen meer onderdak gebracht dan vereist) en op 31 december waren dat er negentien.

Ook het afgelopen jaar heeft Zaanstad bij de huisvesting van vergunninghouders vooral ingezet op het toewijzen van corporatiewoningen, met een accent op gezinnen. Het grootste deel van het aantal gehuisveste vergunninghouders betrof mensen die uitstroomden uit een asielzoekerscentrum. Daarnaast waren er 85 nareizigers die bij hun familie zijn gaan wonen.

Door de lagere instroom zijn in 2017 vrijwel geen vergunninghouders aan Zaanstad gekoppeld waarvoor woningdelen een passende huisvesting bleek. Hierdoor is er het afgelopen jaar geen uitbreiding geweest van het aantal woningen voor dit project.

6,5 procent

Alle vergunninghouders die een huis kregen in de gemeente zijn vorig jaar gehuisvest in een huurwoning van één van de Zaanse woningcorporaties. Daarbij ging het om 89 huizen, ofwel 6,5 procent van het totaal aantal vrijkomende woningen (1361). Het merendeel van de vergunninghouders is gehuisvest in Zaandam (64 procent), Zaandijk (tien) en Krommenie (ook tien procent).

Nu weer iets hoger

De taakstelling voor de eerste helft van dit jaar ligt weer iets hoger dan die van de tweede helft van 2017: voor Zaanstad 116 personen. Dat komt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken door een hoger aandeel nareizigers dan eerder was voorzien. In de eerste helft van het jaar zullen nareizigers naar verwachting meer dan de helft van de doelgroep uitmaken.

De prognose voor de tweede half jaar is vooralsnog dat deze taakstelling weer iets lager zal uitvallen dan in de eerste helft van 2018.

Vergoeding van het Rijk

Gemeenten ontvangen van het Rijk 2370 euro per gehuisveste vergunninghouder van zestien jaar of ouder zestien jaar voor maatschappelijke begeleiding en het participatieverklaringstraject. Zaanstad heeft deze werkzaamheden uitbesteed, waarbij de werkelijk gemaakte kosten worden afgerekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen