Gemeente huisvestte de afgelopen vijf jaar 1000 voormalige asielzoekers

Foto: Google Play

Vergunninghouders houden de gemoederen bezig in de Zaanse politiek. Na de net door de VVD ingediende vragen over hun huisvesting, heeft het college nu antwoord gegeven op eerdere vragen van de POV over de inburgering van nieuwkomers.

Uit de beantwoording blijkt dat er sinds 2013 (peildatum 31 december 2017) 1000 voormalige asielzoekers in de gemeente werden ingeschreven. Hoevelen inmiddels de inburgeringstoets hebben gedaan weet de gemeente niet: sinds de wijziging van Wet Inburgering per 1 januari 2013 heeft die er geen rol meer in maar wordt het proces overgelaten aan marktpartijen waaruit de vergunninghouders zelf een keus moeten maken.

 

Er is inmiddels wel een lobby vanuit de gemeenten om weer invloed op de inburgeringstrajecten te krijgen. Zaanstad onderschrijft deze boodschap en draagt die volgens het college actief uit in Den Haag. Inzicht in inburgeringsplichtigen en het aantal geslaagden krijgt men ten stadhuize via de gegevens die DUO per gemeente bekendmaakt via hun website:

Nieuwkomers die in 2015 en later zijn gestart met inburgering zijn daar in de meeste gevallen nog steeds mee bezig; de gemiddelde inburgeringstijd is volgens DUO 30 maanden. Dat het lang duurt heeft ook te maken met het aantal verlengingen van de inburgeringstermijn van drie jaar (meestal wegens lang verblijf in AZC, eerst moeten leren lezen en schrijven en ziekte). Nieuwkomers die niet binnen drie jaar zijn ingeburgerd krijgen van DUO in de meeste gevallen een boete. De inburgeringstermijn wordt daarna met twee jaar verlengd.

 

Uit de gegevens van DUO blijkt ook dat het aantal nieuwkomers dat de afgelopen jaren een lening heeft afgesloten voor de inburgering spectaculair gestegen is.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wilde ook weten hoeveel van de nieuwkomers sinds 2013 in Zaanstad, of daarbuiten, een betaalde baan hebben gevonden? Dat blijkt een minderheid te zijn: 540 mensen hadden volgens het college op 1 januari van dit jaar een uitkering.

Aangezien nieuwkomers sinds 2013 zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering, maakt de gemeente geen kosten voor de inburgering zelf. In het door het college vastgestelde Uitvoeringsprogramma Vluchtelingen 2017 en 2018 is voor die beide jaren in totaal 100.000 euro gereserveerd voor reiskosten en kinderopvang.

Dit geld wordt gebruikt om de reiskosten naar taalaanbieders in de regio te vergoeden wanneer er geen geschikt aanbod in Zaanstad voorhanden is. Ook wordt de eigen bijdrage voor de kinderopvang vergoed indien die opvang noodzakelijk is om een inburgeringstraject te kunnen volgen.

Gezinshereniging

In hetzelfde uitvoeringsprogramma is een eenmalig bedrag van 25.000 euro gereserveerd voor gezinshereniging. Hiermee zijn 50 aanvragen begroot. Er is op dit moment  4700 euro van gebruikt.

Tussen januari 2013 en december 2014 zijn 188 nieuwkomers gehuisvest in een onbekend aantal woningen. Tussen januari 2015 en december vorig jaar zijn 812 nieuwkomers gehuisvest in 294 sociale huurwoningen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen