VVD-fractie wil af van de voorrangsregel voor vergunninghouders

Foto: Pixabay

Nu Zaanstad al meer vergunninghouders woonruimte heeft geboden dan door het Rijk was opgedragen, vindt de fractie van de VVD dat de urgentie om hen te plaatsen is afgenomen en dat het allemaal wel wat minder kan.

De partij vraagt het college daarom of de voorrangsregel voor vergunninghouders met betrekking tot het krijgen van een sociale huurwoning (op zijn minst tijdelijk) stop kan worden gezet én of het niet mogelijk is om die hele regel te schrappen.

Waarom niet langer woningdelen?

Plaatsing van vergunninghouders in alternatieve woonvormen betekent dat er minder woningen uit de sociale huurwoningenvoorraad nodig zijn voor vergunninghouders en er dus meer beschikbaar zijn voor inwoners van Zaanstad. Waarom zijn de inspanningen voor alternatieve woonvormen dan toch verlaagd?’ wil Stephanie Onclin namens de VVD Zaanstad weten.

Toen de nood op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis het hoogst was, besloot Zaanstad net als een aantal andere gemeenten om jonge statushouders samen in een huis te zetten. Van die mogelijkheid is vorig jaar geen gebruik meer gemaakt en de VVD vraagt zich af waarom niet.

Alternatieven voor Zaankanters?

Onclin wil verder weten of er nog alternatieve woonvormen beschikbaar zijn die nu niet (meer) worden gebruikt door vergunninghouders, maar mogelijk wel geschikt zijn voor huidige inwoners van Zaanstad die woonruimte zoeken.

En ze vraagt om een financieel plaatje: dekt de vergoeding die de gemeente uit Den Haag ontvangt de kosten die voor vergunninghouders worden gemaakt of legt de gemeente erop toe?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen