POV wil antwoorden op vragen rond inburgering

Foto: Gemeente Zaanstad

De POV heeft vragen gesteld naar aanleiding van een bericht in het Algemeen Dagblad over een toenemende chaos bij inburgeringsexamens.

In sommige gemeenten is nog geen enkele nieuwkomer ingeburgerd en daarom sloeg Vluchtelingenwerk Nederland in een brandbrief aan de Tweede Kamer alarm. Sinds 2013 zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor hun inburgering en moeten ze zelf een taalschool zoeken. Naast het leren spreken, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal volgen ze ook onderwijs over de arbeidsmarkt en de Nederlandse cultuur en gewoonten. Binnen drie jaar moeten ze hun inburgeringsexamen hebben gehaald.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil nu weten hoeveel nieuwkomers er sinds 2013 in Zaanstad gehuisvest zijn, hoeveel van hen de inburgeringscursus hebben gedaan en hoeveel er voor het examen geslaagd zijn. De fractie is er ook benieuwd naar hoeveel mensen voor de bekostiging van de lessen een lening hebben moeten afsluiten en welke afspraken zijn gemaakt met nieuwe inwoners die niet binnen de regels zijn ingeburgerd.

 

 

 

 

 

Daarnaast wil de POV uitgesplitst zien hoeveel mensen uit deze groep nu een betaalde baan hebben gevonden en hoevelen een uitkering krijgen, welk bedrag ze als groep de gemeente tot nu toe gekost hebben en hoevelen er inmiddels een sociale huurwoning toegewezen hebben gekregen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen