Pleidooi van zeven organisaties voor snelweg langs Krommenie

Zo zou de Nul-Plusvariant er uit kunnen gaan zien.
Zo zou de Nul-Plusvariant er uit kunnen gaan zien.
Foto: Provincie Noord-Holland

Buurtschap Bus(ch) en Dam, Vereniging Kontact Milieubeheer Zaanstreek, Vereniging Open Polders Assendelft, Stichting EGIJN, De Heemskerkse Golfclub, de Land en Tuinbouw Organisatie Noord-Holland en de actiegroep Houd Broekpolder Leefbaar doen een beroep op Unesco-organisatie Icomos Nederland om voor de verbinding A8-A9 alsnog aan te dringen op de Nul-Plusvariant door Krommenie.

In een brief die voormalig secretaris Kees de Wildt van de Stichting Militair Erfgoed Amsterdam, oud-correspondent van de stichting Menno van Coehoorn en bewoner van de fortwachterswoning in Markenbinnen namens die organisaties schreef, wordt geen spaan heel gelaten van de argumenten van Gedeputeerde Staten om het Nul-Plustracé af te wijzen.

De Wildt heeft als lid van de klankbordgroep A8-A9 de discussie over drie overgebleven opties (de Nul-Plus-, Heemskerk- en de door Gedeputeerde Staten gekozen Golfbaanvariant) van dichtbij gevolgd en betoogt dat Icomos een rad voor ogen wordt gedraaid. De internationale tak van dat adviesorgaan moet zich uitspreken over de aanleg van de weg in verband met de werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam, die door een nieuwe snelweg in gevaar komt.

Enige optie

De Nul-Plusvariant, die met name in Krommenie op grote weerstand stuit, is volgens het schrijven van De Wildt de enige optie die de Stelling geen onherstelbare schade toebrengt. ‘Er liggen meerdere alternatieven die voldoen aan de doelstellingen, de doorgaande verkeersstroom scheiden van lokaal verkeer en een obstakel- en verkeerslichtvrije doorgang garanderen. De ombouw kan zelfs plaatsvinden zonder ernstige stremmingen,’ aldus de brief aan Icomos Nederland.

Het ‘opmimaliseren van de bestaande route’ stuit niet op bezwaren van Icomos, in tegenstelling tot wat de Gedeputeerde de wereld wil doen geloven, aldus De Wildt. En daarom zou hiervoor gekozen moeten worden. ‘De vaststelling van Unesco in 1972 is klip en klaar. Als wordt geconstateerd dat een Werelderfgoed aftakelt of in gevaar is, dan zegt de grondwet van Unesco dat daartegen opgetreden moet worden.’

‘Onaanvaardbaar’

Hij verzoekt Icomos Nederland om aan de moederorganisatie te vragen de Staat der Nederlanden mee te delen dat elke verdere aantasting van de Stelling van Amsterdam ‘onaanvaardbaar ‘is. ‘Momenteel staan er 54 sites uit diverse landen op de werelderfgoedlijst als bedreigd geregistreerd. Nederland zal hier toch niet tussen willen staan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen