Jeugdhulp werkt, maar cliënten haken wel bovengemiddeld vaak af

Foto: Pixabay

In 2017 ontvingen in Zaanstad 2320 jongeren één of meerdere vormen van jeugdhulp, van wie 2120 ambulante ondersteuning. In totaal 275 jongeren ontvingen één of meerdere vormen van jeugdbescherming: 215 een ondertoezichtstelling en 70 voogdij. Daarnaast waren 90 jongeren cliënt van de jeugdreclassering.

Dit zijn staatjes uit de Benchmark Jeugdhulp van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken met 2015 liet Zaanstad in de regio Zaanstreek-Waterland een verbetering zien: was het aantal jongeren tot 23 jaar dat hulp ontving drie jaar geleden nog hoger dan het regionale gemiddelde, daar was dat twee jaar later onder die lijn gezakt.

Maar Zaanstad scoorde vorig jaar wel een bovengemiddelde uitval van jongeren die eenzijdig de ambulante ondersteuning vaarwel zeiden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken prees Zaanstad vorig jaar in een publicatie omdat aantal gezinnen dat zich vrijwillig aanmeldde voor jeugdhulp in vijf jaar tijd van nul naar 25 procent was gestegen. De Zaanse werkwijze werd omschreven als ‘outreachend, integraal, systeemgericht en cultuursensitief’ en als een voorbeeld dat navolging verdient.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen