Veel vragen over moskee – en de antwoorden van Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft

Foto: Facebook / ICC/Moskee te Assendelft

Twee bouwplannen domineren het (politieke) debat in Zaanstad op dit moment: het Cultuurcluster in Zaandam en de moskee aan de Omzoom in Saendelft. Het bestuur van Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft zette op haar Facebookpagina voor inwoners van Assendelft enkele vragen en antwoorden over de beoogde bouw van het gebedshuis op een rij. Dit zijn ze.

Hoe wordt de bouw van de geplande moskee gefinancierd?
De moslimgemeenschap van Assendelft draagt maandelijks een vast bedrag aan de stichting af. Daarnaast hebben we vanaf 2014 actief sponsoren geworven, inzamelingen gehouden bij overige moskeeën in Nederland en benefieten georganiseerd. Het gaat om individuele giften. Er komt geen financiering of sponsoring uit het buitenland. Inmiddels beschikken we over voldoende budget om de bouw van de moskee te kunnen realiseren.

Er doen geruchten de ronde dat er geld wordt verstrekt door financiers uit fundamentalistische hoek. Klopt dat?
Dit is pertinent onwaar. Bovendien doorstaan we (tot nu toe, red.) iedere toetsing door de gemeente.

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de financiering van de geplande moskee. Wat is de uitkomst van dit onderzoek?
Tijdens het eerste onderzoek in 2015 is onze boekhouding getoetst. De uitkomst was positief. Op advies van politici uit de gemeente Zaanstad is door de gemeente besloten om tevens een Bibob-onderzoek in te stellen. Dat onderzoek loopt momenteel. De uitkomst zal door de gemeente bekend worden gemaakt.

Wat is het nou: een islamitisch cultureel centrum of een moskee?
Het is een moskee en islamitisch cultureel centrum in één, daarom noemen we het een moskee/ICC, waarbij ICC voor Islamitisch Cultureel Centrum staat. Het gebouw dient als gebedsruimte, maar tevens als plek waar activiteiten georganiseerd worden voor de multiculturele groep. We spreken over multicultureel omdat de bewoners een verschillende etnische afkomst (India, Pakistan, Marokko, Suriname…) of achtergrond hebben. Maar ook niet-moslims zijn welkom.

Waarom spreken jullie soms over een islamitisch cultureel centrum en dan weer over een moskee? Dat is toch de zaken anders voorstellen dan ze zijn?
In de tijd dat onze plannen concreter begonnen te worden, en we merkten dat er weerstand was, hadden we geen idee wat nou wel en niet handig was. Vanaf nu wordt de benaming moskee/ICC gebruikt.

Past de bouw van de moskee in het bestemmingsplan?
Ja, de moskee past in het bestemmingsplan van de gemeente Zaanstad.

Waarom is de naam van de stichting tussentijds veranderd?
Voorheen heetten wij Stichting Kleurrijk Saendelft. Toen de wens om een gebedshuis concreter werd hebben we de Arabische benaming Arrahma toegevoegd. Dit in verband met herkenning en het binnenhalen van sponsoring binnen de moskeeën en islamitische gemeenschap in Nederland.

Wie zijn de initiatiefnemers van de geplande moskee?
De buurtbewoners, vertegenwoordigd door de Stichting Arrahma en Kleurrijk Saendelft.

Wie zitten er in het bestuur van Stichting Arrahma en Kleurrijk Saendelft?
Het bestuur bestaat uit vijf geregistreerde leden. Vier van de bestuurders zijn inwoners van Zaanstad met Marokkaanse wortels; een bestuurder heeft een Indiase achtergrond.

Hoe is het idee voor een moskee ontstaan?
In 2008 zijn er met verschillende bewoners activiteiten opgezet voor jongeren, om zo invulling te geven aan een goede vrijetijdsbesteding en het hangen op straat tegen te gaan. Deze groep, bestaande uit vrijwilligers, werd steeds groter en vormde op een gegeven moment een hechte groep. Vanuit deze vriendschap is het idee ontstaan voor een eigen plek. We kwamen met een voorstel voor een langetermijnplan om een gebouw op te zetten met verschillende maatschappelijke functies. Met de tijd werden de plannen ambitieuzer en de behoefte aan een gebedsruimte groter. Vanaf 2014 wordt er gesproken over de bouw van een moskee/ICC en is Stichting Arrahma en Kleurrijk Saendelft gestart met geld inzamelen.

Waarom willen jullie per se een eigen plek in de wijk; is een moskee wel nodig?
De moslimgemeenschap in Assendelft heeft de behoefte en de wens om een moskee te laten bouwen. Op deze plek kunnen we samen ons geloof belijden en activiteiten ondernemen. De komst van de moskee zal bijdragen aan sociale cohesie in de wijk. In onze moskee/ICC zal de voertaal Nederlands zijn. Soms zal een preek in het Arabisch onvermijdelijk zijn, maar deze wordt dan direct vertaald.

Het was toch veel beter geweest om een plek te realiseren waar iedereen terecht kan, in plaats van een plek waar alleen moslims welkom zijn?
In mei 2015 hebben we tijdens een informatieavond voor buurtbewoners onze plannen gepresenteerd. Als de buurt behoefte heeft aan een plek voor iedereen, kan die wens worden aangegeven bij de gemeente.

Kunnen jullie niet gewoon een buurtcentrum bouwen en thuis bidden?
Ook thuis bidden wij. In elk geloof is het bij elkaar komen, de verbroedering, een belangrijk aspect. Of het nu in een synagoge, moskee, kerk of klooster is.

In Krommenie staat toch ook een moskee?
Dat klopt, maar Moskee Krommenie is een Turkse moskee. Omdat niet iedereen Turks spreekt, is het voor ons lastig om te begrijpen.

https://twitter.com/DENK_Zaanstad/status/1000164697499488261

In het verleden is er veel weerstand geweest vanuit de omgeving en omwonenden. Het kwam zelfs tot een strafrechtelijke vervolging wegens discriminatie. Hoe kijken jullie daar op terug?
We hebben altijd het gesprek willen aangaan en houden zoveel mogelijk rekening met de wensen van de buren. In de pogingen die we ondernamen om openheid te geven over onze plannen, schrokken we echter van de weerstand. Tijdens de informatieavond op 11 mei 2015, die we organiseerden voor geïnteresseerden, bleek het bijvoorbeeld moeilijk om de dialoog aan te gaan. Uiteindelijk heeft Bureau Discriminatie zelfs aangifte gedaan. Wij hebben bewust nooit voor een juridische rechtsgang gekozen omdat we in goede vrede met onze buren verder wilden.

Is een moskee niet een broedplaats voor radicale ideeën?
We zijn een hechte geloofsgemeenschap die midden in de maatschappij staat. Initiatieven als een welkomstdag voor nieuwe bewoners van Saendelft, een feestavond voor asielzoekers in Zaanstad en een Iftar-avond voor de hele wijk tonen onze lokale betrokkenheid. Onze deuren staat altijd open, maar er is geen ruimte voor bezoekers met opvattingen die niet overeenkomen met de waarden die in de Nederlandse samenleving gelden.

Begrijpen jullie de zorgen van de buurtbewoners?
We begrijpen de gevoeligheden en zijn daarom altijd bereid om met buurtbewoners het gesprek aan te gaan en hun eventuele zorgen weg te nemen. We geloven ook dat heldere en open communicatie zal bijdragen aan het onderlinge vertrouwen.

Waar komt de moskee precies te staan?
Volgens de planning komt de moskee aan de Omweg te staan, op de Forbo-strook. De geplande bouwlocatie ligt buiten de bewoonde omgeving, zodat de overlast wordt geminimaliseerd. De meeste bezoekers kunnen ons met de fiets of lopend bereiken. Om er zeker van te zijn dat er op geen enkele manier overlast ontstaat, hebben we bij de bouwplannen voldoende ruimte gereserveerd voor een eigen parkeerterrein.

Hoe komt de moskee eruit te zien?
De totale oppervlakte bedraagt circa 1400 vierkante meter. Hiervan is 340 vierkante meter voor de bouw van de moskee/ICC gereserveerd; de rest voor parkeren en groen. Het idee is dat je de moskee niet kunt zien vanuit de wijk Saendelft Oost. Op de moskee zal een kunstwerk komen te staan, waaraan te zien is dat het om een moskee gaat. Gekozen is voor een moderne architectuur, die past bij het landschap van de streek en maximaal rekening houdt met de omgevingsrichtlijnen en het bestemmingsplan.

Heeft de moskee de ANBI-status?
Nee. In de toekomst willen we die status wel gaan aanvragen.

Zal de gebedsoproep in de omgeving te horen zijn?
Tijdens elk gebed zal er in de moskee de gebedsoproep plaatsvinden. Dit is echter buiten niet te horen.

Klopt het dat jullie banden hebben met een omstreden imam?
Nee, wij hebben geen contact met omstreden personen of organisaties die niet bijdragen aan de waarden die in onze Nederlandse samenleving gelden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen